Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Επίθεση Τσακαλώτου στη Ν.Δ. από την Καβάλα: Κερδίζει αυτός που έχει καλύτερο όραμα για την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση Τσακαλώτου στη Ν.Δ. από την Καβάλα: Κερδίζει αυτός που έχει καλύτερο όραμα για την Ελλάδα

Επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του σε Καβάλα και Δράμα, ώστε να μιλήσει στις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενώ παράλληλα ανέπτυξε το κυβερνητικό σχέδιο της επόμενης μέρας αναφέροντας χαρακτηριστικά στον ρ/σ Κόκκινο Καβάλας 102,8: "Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε και ο κόσμος πρέπει ν’ αποφασίσει αν θεωρεί ότι πρέπει να υποστηρίξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που, όπως βλέπετε, κάνει τώρα και συμμαχίες προς την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία και την Οικολογία, που έχει καταλάβει ότι το κοινωνικό πρόβλημα δεν έπεται του οικονομικού, αλλά πάει μαζί".

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με την ανακοίνωση της Ν.Δ. σε συνέχεια της συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ευχαριστούσε «για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές», για να προσθέσει πως οι εκλογές κερδίζονται με το ποιος έχει καλύτερο όραμα για την Ελλάδα συμπληρώνοντας: "Κι εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε".

Ατολμία Ν.Δ.

Ακόμη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -μιλώντας στη διάρκεια ανοιχτής πολιτικής εκδήλωσης στην Καβάλα, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για ατολμία της Ν.Δ. να ψηφίσει το άρθρο 56, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης για τη θητεία των βουλευτών, που σκοπό είχε, όπως τόνισε, «να σπάσουμε την οικογενειοκρατία, να περιορίσουμε τις θητείες των βουλευτών και υπουργών».

Βαρύτητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε πως έχουν δρομολογηθεί αρκετές, ωστόσο τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

"Επενδύσεις γίνονται", ανέφερε, "την περσινή χρονιά είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις στα λιμάνια, στα οδικά δίκτυα, στην ενέργεια. Έρχονται επενδυτικά σχέδια στο άμεσο μέλλον, όπως είναι η 'Αριάδνη', που θα ενώσει την Αττική με την Κύπρο, που είναι ένα τεράστιο έργο με ευρωπαϊκά πρότυπα πολύ προχωρημένα. Αλλά για εμάς δεν είναι το βασικό μας μοντέλο τα μεγάλα έργα υποδομής, γιατί είμαστε μια χώρα με πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γι’ αυτό έχουμε στρέψει το ΕΣΠΑ προς αυτές" τόνισε.

Έπαιζαν με χρήματα που δεν ήταν δικά τους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στην υπόθεση του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Τσουκάτου και είπε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα οι οικονομικές συναλλαγές των κομμάτων και τα ανταλλάγματα που λάμβαναν τότε τα δυο μεγάλα κόμματα, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι: «Αυτό ήταν η καρδιά του πελατειακού συστήματος, γιατί πάντα χρειαζόταν το πελατειακό σύστημα ακόμα και για τα μικρά, όπως να βγει πιο γρήγορα μια σύνταξη, όχι μόνο για τα μεγάλα έργα ή τις φαρμακευτικές. Ήταν ένα σύστημα ατομικό, στο οποίο κανένας άλλος δεν μπορούσε να παίξει μπάλα. Πώς μπορούσε η Αριστερά, που έπαιρνε 2%, 3% και 4% να αντιμετωπίζει αυτά τα δυο κόμματα που πήγαιναν στις εκλογές με τα εκατομμύρια; Έπαιζαν μπάλα μόνοι τους με χρήματα που δεν ήταν δικά τους, γι' αυτό και δεν μας ήθελαν στην κυβέρνηση, γι' αυτό έβαλαν νάρκες στο τέλος του 2014, γι' αυτό άφησαν άδεια ταμεία, γι' αυτό δεν έκλεισαν την αξιολόγηση».

«Στόχος μας», τόνισε ο υπουργός, «είναι να θωρακίσουμε σωστά το πολιτικό σύστημα, ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα".

Έντιμοι στον συμβιβασμό του 2015

Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα επισήμανε ότι: "Εκλογές έγιναν τον Ιανουάριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2015. Εμείς δεν έχουμε κρύψει ποτέ ότι το καλοκαίρι του 2015 έγινε ένας συμβιβασμός, όπου σε έναν συμβιβασμό κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Αν ήταν εντελώς ίδιο το πρόγραμμα με το 2014, δεν θα γινόταν συμβιβασμός. Θεωρώ πάντως ότι ήμασταν έντιμοι. Κάναμε αυτόν τον συμβιβασμό και, αντιθέτως με το τι έγινε το 2012, εμείς πήγαμε απευθείας σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, άρα το πρόγραμμά μας με όσα κάναμε συμβιβασμό, με όσα θέλαμε να προωθήσουμε το γνώριζε ο ελληνικός λαός".

Ανάπτυξη και αύξηση εισοδήματος

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε, ακόμα, ότι τα δυο τελευταία χρόνια που υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα παρατηρήθηκε αύξηση του εισοδήματος και των μεσαίων στρωμάτων. "Δεν έχουμε κρύψει ποτέ", τόνισε, "τις δυσκολίες, ξέρουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και σταδιακά προχωράμε σε προτεραιότητες ώστε να τα διορθώσουμε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μειώσαμε 10% τον ΕΝΦΙΑ για φέτος και 20% για τον επόμενο χρόνο, αυτό το έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Ό,τι ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ έχει νομοθετηθεί, με την εξαίρεση του επιδόματος στέγασης, που η πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Ούτε παροχολογίες, ούτε μεγάλα λόγια. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που είχαμε αυτά ξοδέψαμε".

Παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια

Σε ερώτηση του ΑΠΕ για τις συζητήσεις που γίνονται με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και τις αντιδράσεις της Ν.Δ. για το πόσο τα μέτρα που θα ληφθούν θα βοηθήσουν τον κόσμο, ο Ευ. Τσακαλώτος σχολίασε: "Η Ν.Δ. θεωρεί ότι τίποτα δεν γίνεται καλά σε αυτόν τον τόπο πάνω σε καμία πολιτική. Δεν είναι όμως αυτή η εικόνα. Αν διαβάσετε τα ξένα ΜΜΕ και τις αναφορές των ξένων οργανισμών, ξέρουν πόσα πράγματα έχουν γίνει. Έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες για τις τράπεζες και τώρα λέμε για τον νέο Νόμο Κατσέλη, που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπληρώσουν το χρέος τους".

Ερωτηθείς για τη διεκδίκηση επιδομάτων - αναδρομικών και τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και πώς προτίθεται να κινηθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως "πρέπει να αποφασίσουμε ποιες από αυτές χρειάζονται εφάπαξ πληρωμή, ποιες θα είναι μόνιμα αυξημένες δαπάνες. Έχουμε συζητήσει με του θεσμούς, έχουμε κάνει σχέδια για το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε και, όταν ωριμάσει ο χρόνος και είμαστε έτοιμοι, θα δοθούν απαντήσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL