Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
"Ανάσα" για 180.000 νοικοκυριά από 1η Μαρτίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ανάσα" για 180.000 νοικοκυριά από 1η Μαρτίου

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη - Σταθάκη με σκοπό τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για περίπου 180.000 νοικοκυριά από την 1η Μαρτίου και πλέον και για τουλάχιστον ένα χρόνο με τα σημερινά δεδομένα. Άλλωστε η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ρύθμισης οφειλών, το οποίο αναμένεται να ισχύσει από του χρόνου.

Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως “ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και έκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχρηζαν διευκρινίσεων”. Κατά τις ίδιες πηγές, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Από εκεί και πέρα, τα κριτήρια παραμένουν ίδια με αυτά της συμφωνίας της περασμένης εβδομάδας, η επιδότηση ενοικίου αναμένεται να αφορά όλους (ποσοστό συμμετοχής Δημοσίου από 0% μέχρι 100%), ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη (υπολογίζονται σε 155.000) θα ακολουθήσουν τη σημερινή διαδικασία και δεν θα ενταχθούν στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα.

Τα όρια

Αναφορικά με το σχέδιο η προστασία θα παρέχεται για όσους έχουν οφειλή σε τράπεζα με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και εφόσον:

α. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι έως 250.000 ευρώ.

β. Το υπόλοιπο του δανείου δεν ξεπερνά τα 130.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόσο για το υπόλοιπο δανείου υπολογίζεται από το άθροισμα κεφαλαίου και τόκου. Ωστόσο αφαιρούνται τα λεγόμενα "πανωτόκια" λόγω των καθυστερήσεων αποπληρωμής των τελευταίων έξι μηνών!

Επιμήκυνση 25 ετών και μείωση επιτοκίου

Ακόμη οι βασικές θετικές διατάξεις του νέου πλαισίου είναι:

* Η δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε διάστημα έως και 25 χρόνια. Σήμερα η αποπληρωμή μπορεί να έπρεπε να γίνει σε 10 έτη για παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση, στη λήξη του δανείου η ηλικία του δανειολήπτη δεν μπορεί να ξεπερνάει το 80ό έτος, κάτι που σημαίνει πως, αν κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση και είναι σήμερα 57 ετών, θα λάβει επιμήκυνση 23 έτη συνολικά.

* Η οφειλή θα ρυθμιστεί με καθορισμένο επιτόκιο, δηλαδή euribor + 2%. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει μείωση ακόμη και 3 ποσοστιαίων μονάδων για την αποπληρωμή του επιτοκίου. Για παράδειγμα για ένα δάνειο 100.000 ευρώ κάποιος μπορεί να «γλιτώσει» 3.000 ευρώ τον χρόνο.

Η ρύθμιση θα μπορεί να περιλαμβάνει και κούρεμα της οφειλής, το οποίο όμως δεν θα είναι οριζόντιο. Το κούρεμα θα αποφασίζεται εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι, για 121.000 υπόλοιπο δανείου και αξία ακινήτου 100.000, τα 21.000 ευρώ θα διαγράφονται!

Η ρύθμιση μπορεί να προβλέπει και επιδότηση από το κράτος για όσους έχουν εισόδημα έως 12.500 ευρώ όταν πρόκειται για μονομελή οικογένεια και 21.000 ευρώ όταν πρόκειται για ζευγάρι, όριο που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, έως τρία. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και έμποροι που έχουν οφειλή σε τράπεζα και έχουν βάλει ως εγγύηση την πρώτη τους κατοικία. Επί της ουσίας θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δικαίωμα υπαγωγής στον νόμο και οι έχοντες πτωχευτικό δικαίωμα (έμποροι και επαγγελματίες), για όλα τα δάνεια λιανικής, τα οποία έχουν προσημείωση την πρώτη κατοικία, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στο πλαίσιο Κατσέλη - Σταθάκη.

Δύο επιλογές

Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί ένταξη στον Νόμο Κατσέλη και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης (περίπου 155.000 περιπτώσεις) δεν είναι υποχρεωτικό να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο. Η απόφαση αν θα εγκαταλείψουν την αίτηση να λάβουν προστασία από τον υφιστάμενο νόμο ή να προχωρήσουν σε αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί είναι δική τους.

Συνεπώς είτε θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (με τα παλαιά όρια) όσοι δανειολήπτες βρίσκονται στα πρώτα στάδια ένταξης του Νόμου Κατσέλη είτε θα συνεχίσουν στον δρόμο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τραπεζίτες ζήτησαν να υπάρξει μια μέθοδος ελέγχου των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί και δεν έχουν εκδικαστεί με δεδομένο ότι μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου που ισχύει από τον περασμένο Ιούνιο οι τράπεζες έχουν εντοπίσει χιλιάδες δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη που δεν πληρούν τα κριτήρια. Για το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πως δεν υπήρξε κάποια απόφαση, ενώ ενδέχεται να εξεταστεί σε επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη αναμένουν τις τελικές διατυπώσεις του νέου πλαισίου δίνοντας έμφαση στις ασφαλιστικές δικλίδες που θα υπάρχουν ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορούν να το εκμεταλλευθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Τέλος, σημειώνεται πως χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL