Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
"Πάρτι" διαφθοράς και φοροδιαφυγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πάρτι" διαφθοράς και φοροδιαφυγής

“Πάρτι” διαφθοράς και φοροδιαφυγής, με σωρεία πλαστών και εικονικών τιμολογίων, αλλά και κυκλώματα τοκογλυφίας αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ. Μέσα στο 2018 οι Επιχειρησιακές Διευθύνσεις ΣΔΟΕ. Αττικής και Μακεδονίας ολοκλήρωσαν μεγάλο αριθμό υποθέσεων, εκ των οποίων ξεχωρίζουν κάποιες περιπτώσεις (για ποσά άνω των 300.000 ευρώ). Απάτες με επιδοτήσεις και μεγάλη φοροδιαφυγή από επιχειρήσεις, αλλά και αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας φυσικών προσώπων περιλαμβάνονται στις υποθέσεις διαφθοράς και μεγάλων οικονομικών εγκλημάτων του 2018, όπως τις κατέγραψε το ΣΔΟΕ.

Επιδοτήσεις - Επιχορηγήσεις

Στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 322 επιχειρήσεις. Από τη συστηματική διερεύνηση και τη σύνθεση των αποτελεσμάτων αυτών αποκαλύφθηκε ένα πλαίσιο δράσης εμπλεκόμενων οντοτήτων σε συνεργασία με ημεδαπές και αλλοδαπές προμηθεύτριες εταιρείες εντός και εκτός εθνικών συνόρων, οι οποίες πραγματοποιούσαν μεμονωμένες εικονικές συναλλαγές. Διαπιστώθηκε η λήψη -από τις εν λόγω επιχειρήσεις- πλήρως ή μερικώς εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής αρχικής αξίας 13.200.000 ευρώ. Εστάλησαν ισάριθμα δελτία πληροφοριών στις αρμόδιες ΔΟΥ

Επίσης, ξενοδοχειακή μονάδα στη δυτική Ελλάδα έλαβε επιδότηση πλέον των 1.200.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της. Διαπιστώθηκε η μη τήρηση των όρων της επιχορήγησης και ενημερώθηκε η αρμόδια αρχή για ανάκτηση της επιδότησης.

Εικονικά τιμολόγια

Στο πλαίσιο των κοινών επιτόπιων ελέγχων με την OLAF, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε δύο επιχειρήσεις στη Θεσσαλία, όπου διαπιστώθηκε η έκδοση εικονικών τιμολογίων. Η πρώτη επιχείρηση εξέδωσε 2.304 εικονικά φορολογικά στοιχεία προς λήπτες - δικαιούχους, συνολικής αξίας περίπου 6.700.000 ευρώ. Η δεύτερη επιχείρηση εξέδωσε 92 εικονικά φορολογικά στοιχεία προς λήπτες - δικαιούχους, συνολικής αξίας περίπου 700.000 ευρώ. Συντάχθηκαν και εστάλησαν στην αρμόδια ΔΟΥ δύο Δελτία Πληροφοριών για έκδοση πλήρως εικονικών φορολογικών στοιχείων από τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Ξενοδοχειακή μονάδα σε νησί του βορείου Αιγαίου έλαβε επιδότηση πλέον των 2.000.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της. Διαπιστώθηκε η μη τήρηση των όρων της επιχορήγησης και ενημερώθηκε η αρμόδια αρχή για ανάκτηση της επιδότησης.

Ξενοδοχειακή μονάδα σε νησί του Ιονίου έλαβε επιδότηση συνολικού ύψους 1.251.299 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της. Διαπιστώθηκε η μη τήρηση των όρων της επιχορήγησης και ενημερώθηκε η αρμόδια αρχή για ανάκτηση της επιδότησης.

Σε έλεγχο σε βιομηχανική μονάδα στην Ήπειρο διαπιστώθηκε η μη τήρηση των όρων της επιδότησης του Ν. 3299/04 (διαπιστώθηκε η λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων). Ενημερώθηκε η αρμόδια αρχή για ανάκτηση της επιδότησης ποσού 9.868.907 ευρώ. Ο έλεγχος διενεργήθηκε σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας.

Σε έλεγχο σε ξενοδοχειακή μονάδα στην κεντρική Μακεδονία διαπιστώθηκε η μη τήρηση των όρων της επιδότησης (Ν. 3299/04). Ενημερώθηκε η αρμόδια αρχή για ανάκτηση της επιδότησης ποσού 6.839.100 ευρώ. Ο έλεγχος διενεργήθηκε σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας.

Φυσικά πρόσωπα και… εκπαίδευση

Από εκεί και πέρα, φυσικό πρόσωπο σε συνεργασία με τραπεζικό υπάλληλο εξαπάτησαν επενδυτές - κυρίως σε νησί του Ιονίου - για τη δήθεν ένταξή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά. Από έλεγχο στους τραπεζικούς του λογαριασμούς διαπιστώθηκε ότι είχαν κατατεθεί ποσά πλέον των 2.000.000 ευρώ, ενώ δεν είχαν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις. Ενημερώθηκε η αρμόδια ΔΟΥ και οι εισαγγελικές αρχές.

Σε εκπαιδευτικό ίδρυμα διαπιστώθηκαν ταμειακές διευκολύνσεις προγραμμάτων οι οποίες δεν είχαν επιστραφεί, αλλά και εκκρεμείς προκαταβολές άνευ παραστατικών οι οποίες δεν είχαν τακτοποιηθεί. Το σύνολό τους υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 ευρώ. Ο έλεγχος διενεργήθηκε σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας.

Πρώην στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διενεργήθηκε έλεγχος σε πρώην αιρετό πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, όπου διαπιστώθηκε προσαύξηση περιουσίας ύψους 1.198.432,25 ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις. Έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε φυσικά πρόσωπα για τοκογλυφία και παράνομες τραπεζικές συναλλαγές, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφία, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα συνολικού ποσού 9.231.729,43 ευρώ. Ο έλεγχος διενεργήθηκε σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL