Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Στεγαστικό επίδομα για όλους!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στεγαστικό επίδομα για όλους!

Στεγαστικό επίδομα για όλους, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός! Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με το διάδοχο νομικό πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη - Σταθάκη, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες. Βάσει του παραπάνω, θα υπάρξουν νοικοκυριά με χαμηλή επιδότηση, ενώ εξετάζεται να δοθεί επιδότηση ακόμη και 100% σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά!

Όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, “το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα”.

“Με βάση το πρόγραμμα αυτό”, συνέχισε, “το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία”.

Η ρύθμιση για πρώτη κατοικία

Επί της ουσίας η προστασία θα παρέχεται για όσους έχουν οφειλή σε τράπεζα με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι έως 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου δεν ξεπερνά τα 130.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόσο για το υπόλοιπο δανείου υπολογίζεται από το άθροισμα κεφαλαίου και τόκου. Ωστόσο αφαιρούνται τα λεγόμενα "πανωτόκια" λόγω των καθυστερήσεων αποπληρωμής.

Ακόμη βάσει του σχεδίου θα δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε διάστημα έως και 25 χρόνια, ενώ η οφειλή θα ρυθμιστεί με καθορισμένο επιτόκιο, δηλαδή euribor + 2%. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει μείωση ακόμη και 3 ποσοστιαίων μονάδων για την αποπληρωμή του επιτοκίου.

Η ρύθμιση θα μπορεί να περιλαμβάνει και κούρεμα της οφειλής, το οποίο όμως δεν θα είναι οριζόντιο. Το κούρεμα θα αποφασίζεται εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Η ρύθμιση μπορεί να προβλέπει και επιδότηση από το κράτος για όσους έχουν εισόδημα έως 12.500 ευρώ όταν πρόκειται για μονομελή οικογένεια και 21.000 ευρώ όταν πρόκειται για ζευγάρι, όριο που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, έως τρία. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και έμποροι που έχουν οφειλή σε τράπεζα και έχουν βάλει ως εγγύηση την πρώτη τους κατοικία.

Επίδομα ενοικίου

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ, “που έχουμε ήδη εξασφαλίσει από τον προϋπολογισμό μας, το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ τον μήνα”.

Πολύ κρίσιμη παράμετρος, σημείωσε, είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράται “ως ενήλικος τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού που έχουμε ήδη λάβει” σημείωσε για να προσθέσει:

“Και τα οποία είχαν αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκατομμύρια ευρώ που τον βρήκαμε το 2015 στο 1 δισ. 416 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Όπως εξήγησε, πρόκειται για αύξηση 594 ευρώ, δηλαδή 72% σε μια μόνο τετραετία”.

Φ. Κουρμούσης: Δεν θα είναι οριζόντια η επιδότηση στεγαστικού δανείου

«Είμαστε πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία για να έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους σε ό,τι αφορά το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη-Σταθάκη.

Αναφορικά με την επιδότηση από το Δημόσιο, τόνισε πως, αν κάποιος είναι επτά χρόνια άνεργος, το κράτος θα μπορεί να πληρώσει ακόμα και το σύνολο της δόσης». «Αν κάποιος έχει επαρκές εισόδημα το κράτος δεν θα πληρώσει τίποτα». Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι η επιδότηση δεν θα είναι «οριζόντια» στο ένα τρίτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL