Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Την επόμενη εβδομάδα το τελικό σχέδιο για προστασία πρώτης κατοικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την επόμενη εβδομάδα το τελικό σχέδιο για προστασία πρώτης κατοικίας

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει τελική λύση για τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό με τους τραπεζίτες με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για το σχήμα που θα διαδεχτεί τον Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές «προχώρησαν οι συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα και έγινε σημαντική πρόοδος». Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, κατά τις ίδιες πηγές, θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να έχουμε την τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας αρκετά υποστηρικτικού για τους αδύναμους δανειολήπτες, αλλά όχι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο νέος νόμος αναμένεται να εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας διασφαλίζοντας ότι το σύστημα εισδοχής δανειοληπτών, αλλά και ρυθμίσεων οφειλών θα είναι απολύτως αδιάβλητο.

Επιμήκυνση έως 25 έτη

Το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» (ακόμη και κεφαλαίου), παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης έως και 25 ετών, ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης θα δύναται να είναι ακόμη και κάτω του 3%.

Εν συνεχεία το Δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης. Από την πλευρά του Δημοσίου θα υπάρχει επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, σε ποσοστό που φέρεται ότι θα φτάνει το 1/3 του ποσού, ενώ για το 2019 το συνολικό κονδύλι θα ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Στα 250.000 ευρώ η αντικειμενική αξία

Για ακίνητα υψηλότερης εμπορικής αξίας θα προσφέρεται προστασία αλλά οι διευκολύνσεις θα περιορίζονται σε επιμήκυνση έως 25 έτη που θα προσφέρει στο δάνειο η τράπεζα.

Όσο για το κούρεμα του δανείου, σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα είναι κλιμακούμενο και θα δίνεται σε ετήσια βάση, ήτοι ανάλογα με την αποπληρωμή του δανείου και υπό τον όρο ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στην αποπληρωμή, ενώ θα εφαρμόζεται όταν το υπόλοιπο της αξίας του δανείου είναι μεγαλύτερο από την εμπορική αξία του ακινήτου. Επίσης το κούρεμα της δόσης θα είναι έως 30%.

Το ζήτημα λοιπόν είναι ποια θα είναι η αξία αυτής της κατοικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα προστατεύεται από πλειστηριασμούς η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο, ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα. Η κυβερνητική θέση κάνει λόγο για μείωση του άνω ορίου περί τα 30.000 ευρώ.

Επιδότηση δανείου

Σε σχέση με τα κριτήρια ένταξης στην επιδότηση δανείου δεν υπάρχει τελική απόφαση. Πάντως, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το 2016 προστέθηκε μια διάταξη στον Νόμο Κατσέλη η οποία προέβλεπε την επιδότηση της μηνιαίας δόσης, όπως αυτή θα οριζόταν από το δικαστήριο, από το Δημόσιο.

Η επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο προβλέπεται όταν η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη. Για ενήλικο ανέρχεται στα 120.000 ευρώ, για ζευγάρι στα 160.000 ευρώ και επιπλέον 20.000 ανά παιδί.

Δ. Τζανακόπουλος: Σενάριο φαντασίας η ανακεφαλαιοποίηση

Τα σενάρια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπάρχουν μόνο στη φαντασία δημοσιογράφων που για δικούς τους λόγους κινδυνολογούν, είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοσταθμό News 247.

"Όσα είπε ο κ. Δραγασάκης στο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου εντός κοινοβουλίου διαστρεβλώθηκαν για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Ο κ. Δραγασάκης απλώς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η καταπολέμηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι κοινωνικό ζήτημα".

"Υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές -συνέχισε- για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια. Πολλές φορές οι τράπεζες υπερβαίνουν το στόχο. Αυτό το οποίο συζητείται είναι το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη, οι συγκεκριμένες διατάξεις του οποίου, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκπνέουν στις 28 Φεβρουαρίου και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις, υπάρχει διάλογος και συνεννόηση, τα υπόλοιπα είναι τερατολογίες" τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL