Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Τα σενάρια της επόμενης "εξόδου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα σενάρια της επόμενης "εξόδου"

Μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, πάντα σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, δεν φαίνεται να βιάζεται να κάνει το επόμενο βήμα. Πάντως, ισχύει ότι με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία θα επιχειρηθεί η επόμενη “έξοδος”.

Αναμφίβολα το ξεκίνημα της χρονιάς είναι θετικό και η πρώτη μεταμνημονιακή έξοδος επιτυχημένη. Άλλωστε, η καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει συνολικά κατά περισσότερο από 0,4 ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες 20 μέρες.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική σταθερότητα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων, το διεθνές περιβάλλον, οι εκθέσεις Κομισιόν και ΔΝΤ στο τέλος Φεβρουαρίου και η επικείμενη εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα κρίνουν το πότε θα γίνει το επόμενο βήμα, το οποίο κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς θα είναι με επταετές ή δεκαετές ομόλογο. Οι καλά γνωρίζοντες αποκλείουν έκδοση σε διάρκεια μικρότερη της πενταετίας, επισημαίνοντας πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία.

Πολιτική απόφαση

Από εκεί και πέρα, αναφορικά με τα σενάρια περί πρόωρης εξόφλησης δανείων του ΔΝΤ ή ομολόγων της ΕΚΤ, οι αποφάσεις που θα ληφθούν έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Δίχως έξοδο στις αγορές, δεν θα υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να συζητηθεί καν το θέμα, ωστόσο αναμένεται να αποτελέσει μία από τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Capital controls

Σύσκεψη μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών με θέμα την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών πραγματοποιήθηκε χθες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη να παραμένουν οι περιορισμοί κεφαλαίων, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Μάλιστα, επισημαίνουν πως η διατήρηση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν έχει πλέον κανένα νόημα, ενώ ουσιαστικά μόνο ένας περιορισμός υφίσταται και αυτός αφορά την αλλαγή θεματοφυλακής τίτλων, ήτοι τη μεταφορά τους στο εξωτερικό. Επί του παρόντος, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει απόφαση για το "αν και πότε", αναμένοντας τις εισηγήσεις...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL