Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Τέλος στις χάρτινες δηλώσεις μεταβίβασης ανικήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος στις χάρτινες δηλώσεις μεταβίβασης ανικήτων

Ο μηδενισμός των εκκρεμών επιστροφών φόρου στους φορολογούμενους και, εκτός απροόπτου, η καθιέρωση του "προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού" έως το τέλος του επόμενου μήνα περιλαμβάνονται στους άμεσους σχεδιασμούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προανήγγειλε χθες σε ενημερωτική και κατευθυντήρια διημερίδα προς εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους Κέντρο Εισπράξεων ειδικά για την Αττική, με στόχο την επιτάχυνση της εισροής εσόδων στα κρατικά ταμεία από τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ειδικότερα, στα άμεσα σχέδια της φορολογικής διοίκησης, όπως παρουσιάστηκαν από τον Γ. Πιτσιλή, περιλαμβάνεται η καθιέρωση συστήματος σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, δηλαδή το σύστημα του «προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού», το οποίο, αν δεν υπάρξουν ανατροπές, αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου, ενώ προγραμματίζεται ακόμη η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου. Μέσα στο 2019 αναμένεται να καταργηθεί το χαρτοβασίλειο των έντυπων δηλώσεων μεταβιβάσεων με καθιέρωση μιας πλήρως ηλεκτρονικής διαδικασίας μεταβιβάσεων ακινήτων, με πιστοποίηση των συμβολαιογράφων. Παράλληλα, προωθείται η αυτόματη ενημέρωση του μητρώου των φορολογουμένων αξιοποιώντας τα στοιχεία τους από τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ έως το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί το κέντρο είσπραξης οφειλών Αττικής.

Αναφερόμενος ο διοικητής της ΑΑΔΕ στα αποτελέσματα του 2018, επισήμανε την υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 814 εκατ. ευρώ και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 5,5 δισ. ευρώ, η οποία, όπως είπε, επιτεύχθηκε με παράλληλη μείωση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων κατά 50%. Τα τελευταία εκδίδονται πλέον με πιο στοχευμένες διαδικασίες, περιορίζοντας σταδιακά τις αστοχίες του παρελθόντος, όπου μπορεί να εκδίδονταν με πιο μαζικό ρυθμό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις αποδεικνύονταν άσφαιρες, δεδομένου ότι στόχευαν σε λογαριασμούς με μηδενικό υπόλοιπο.

Όσον αφορά τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου, όπως τόνισε, περιορίστηκαν σε επίπεδα λίγο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για τις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν έχουν αποσταλεί ειδοποιήσεις είσπραξης στους φορολογούμενους.

Στο πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για το 2019 περιλαμβάνονται ακόμη:

* Ολοκλήρωση του έργου για τον εντοπισμό των κινδύνων μη συμμόρφωσης.

* Έλεγχοι της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης για αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου airbnb.

* Διενέργεια ελέγχων σε ΦΠΑ και εισόδημα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια παραβατικότητας και υποτροπής.

* Έλεγχοι για λαθρεμπόριο σε καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα.

* Έλεγχοι σε τυχαίο δείγμα φορολογούμενων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL