Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Αισιοδοξία για την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ από ANFAs και SNPs
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αισιοδοξία για την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ από ANFAs και SNPs

Από απόσταση θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, καθότι ολοκληρώθηκαν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος οι συζητήσεις πήγαν πάρα πολύ καλά, όπως και την προηγούμενη φορά, δηλώνοντας αισιόδοξος για την πρώτη δόση της εκταμίευσης των κερδών (644 εκατ. ευρώ) από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες (ANFAs και SNPs)

Ακόμη, θα υπάρξουν ανταλλαγές e-mail τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη σύνταξη της έκθεσης της Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου, αφού ολοκληρώθηκε σήμερα ο δεύτερος γύρος μεταμνημονιακής εποπτείας στο υπ. Δικαιοσύνης.

Σε καλό κλίμα

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, επαναβεβαιώνεται ότι το μεγαλύτερο ανοικτό ζήτημα παραμένει το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, επί του οποίου οι θεσμοί περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις. «Πρόκειται για λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο» ανέφερε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κλίμα αντιπαραθέσεων και η συζήτηση εξελίσσεται πάρα πολύ καλά.

Δεν υπάρχει ανησυχία

Μάλιστα, η ίδια πηγή επαναβεβαίωσε ότι η ρύθμιση 120 δόσεων προς την εφορία δεν αποτελεί θέμα συζήτησης στην παρούσα φάση, ενώ επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός αναφορικά με το ρίσκο από επικείμενες δικαστικές αποφάσεις. Όπως είπε, δεν ξέρουμε πόσο είναι το κόστος, εξαρτάται από την κάθε απόφαση, θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν είναι κάτι που θα ανακύψει τους επόμενους μήνες, είναι κάτι που θα τραβήξει για πάρα πολλά χρόνια.

Από εκεί και πέρα ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι ανάλογα με τις αποφάσεις θα υπάρξει, ενδεχομένως, διαφορετική αντιμετώπιση, σε συνάρτηση με το εάν πρόκειται για εφάπαξ ή μόνιμες επιβαρύνσεις για μικρά ή μεγάλα ποσά. «Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί για τους επόμενους τρεις μήνες, τον επόμενο χρόνο, τα επόμενα δύο χρόνια» ανέφερε. Επεσήμανε πως «θα δούμε με τρόπο συνεργατικό, όταν και εάν γίνουν αυτά και καταγραφούν, πώς αντιμετωπίζονται. Θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά εάν θα είναι εφαπαξ (επιστροφή αναδρομικών) ή με μόνιμα μέτρα (επαναφορά εφεξής των επιδομάτων), εάν θα είναι μεγάλο ή μικρό το ποσό». Πρόσθεσε δε ότι «και αυτοί (σ.σ.: οι θεσμοί) καταλαβαίνουν ότι άλλο είναι κάτι που είναι εξωγενές, που δεν είναι στη δική σου ευθύνη και άλλο είναι κάτι που είναι ενδογενές στην πολιτική της κυβέρνησης». Η ίδια πηγή αμφισβήτησε πληροφορίες περί δημοσιονομικής επιβάρυνσης 4,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Κόκκινα δάνεια

Από εκεί και πέρα, αναφορικά με το θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων, ο ίδιος ανέφερε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχουμε λεπτομέρειες. Ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι συζητήθηκε με τους επικεφαλής των κλιμακίων, αν και δεν εντάσσεται στη δεύτερη αξιολόγηση. «Ελπίζω μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Όταν το σχέδιο θα είναι έτοιμο, θα πάμε στην DGComp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν). Το συζητήσαμε γιατί θέλουμε τις ιδέες τους και τις απόψεις τους» επεσήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL