Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ρύθμιση σε 300.000 νοικοκυριά με υπόλοιπο δανείου κοντά στις 100.000 ευρώ

Συνεχίζονται και σήμερα οι συναντήσεις κυβέρνησης - θεσμών - Το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω “κουρέματος” (ακόμη και κεφαλαίου), ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης έως και 25 ετών. Και στη συνέχεια το Δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης

Το διάδοχο μοντέλο του νόμου Κατσέλη και το σχέδιο μείωση των "κόκκινων" δανείων απασχόλησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις χθεσινές συναντήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη μεταμνημονιακή περίοδο, ενώ σήμερα συνεχίζονται οι επαφές για εργασιακά και δημοσιονομικά ζητήματα.

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα πλαίσιο στο πρότυπο του κυπριακού μοντέλου "Εστία", περιλαμβάνοντας επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου. Από εκεί και πέρα, η συζήτηση με τις τράπεζες (αναμένονται συναντήσεις εντός εβδομάδας) αφορά το εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου σε αντιστοιχία με την εμπορική αξία του ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στόχευση της κυβέρνησης αφορά στην προστασία, μέσω του νέου πλαισίου, για 300.000 νοικοκυριά τα οποία έχουν υπόλοιπο στεγαστικού δανείου ή επιχειρηματικό με υποθήκη την πρώτη κατοικία περί τις 100.000 ευρώ.

Το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» (ακόμη και κεφαλαίου), ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης έως και 25 ετών. Και στη συνέχεια το Δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης. Από την πλευρά του Δημοσίου θα υπάρχει επιδότηση της µηνιαίας δόσης του δανείου για τα ευάλωτα οικονοµικά νοικοκυριά, σε ποσοστό που φέρεται ότι θα φτάνει το 1/3 του ποσού.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή του δανειολήπτη στο νέο μοντέλο προστασίας. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τα όρια του υπάρχοντος νόμου.

Η... παλιά ρύθμιση για επίδομα

Πάντως, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το 2016 προστέθηκε μια διάταξη στον νόμο Κατσέλη, η οποία προέβλεπε την επιδότηση της μηνιαίας δόσης, όπως αυτή θα οριζόταν από το δικαστήριο, από το Δημόσιο. Η επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο προβλέπεται όταν η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη. Για ενήλικο ανέρχεται στις 120.000 ευρώ, για ζευγάρι στις 160.000 ευρώ και επιπλέον 20.000 ανά παιδί και εφόσον το ετήσιο εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ.

Αναφορικά με τη μείωση των "κόκκινων" δανείων, προκρίνεται το ιταλικό μοντέλο, διότι υπάρχει ήδη η σχετική εμπειρία στην Ευρώπη και φαίνεται ότι και η Κομισιόν δεν έχει αντιρρήσεις. Αντίθετα, όπως αναφέρεται αρμοδίως η πρόταση της ΤτΕ μπορεί να ενσωματωθεί στο όλο πλαίσιο αργότερα, καθώς τώρα, εάν υιοθετηθεί, υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί θέμα κρατικών ενισχύσεων, εξαιτίας της εμπλοκής του θέματος της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το ιταλικό μοντέλο, το Δημόσιο παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες για την έκδοση ομολόγων εν όψει των τιτλοποιήσεων ύψους 10-15 δισ. ευρώ, που θα πραγματοποιήσουν την τριετία 2019-2021. Στόχος είναι οι δείκτες των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE’s) να πέσουν κάτω του 20% το 2021.

Έξοδος;

Ολοένα και φουντώνουν οι φήμες για έκδοση πενταετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο μέσα στις επόμενες μέρες, καθότι το επιτόκιο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ χθες "έπεσε" κάτω από 3%. Τελικές αποφάσεις δεν υπάρχουν και τα σχέδια μπορεί να μεταβληθούν, αναλόγως των εξελίξεων.

Δείτε όλα τα σχόλια