Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
"Κυπριακό μοντέλο" με κρατική επιδότηση η προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κυπριακό μοντέλο" με κρατική επιδότηση η προστασία της πρώτης κατοικίας

Στη λογική του κυπριακού μοντέλου "Εστία" (επιδότηση δανειακών δόσεων από το κράτος) θα κινείται το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα είναι εκτός "φιλοσοφίας" του σχεδίου "Κατσέλη minus", με καθιέρωση δηλαδή χαμηλότερα των ισχυόντων ορίων προστασίας από πλειστηριασμούς. Το νέο μοντέλο, όπως το περιέγραψε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω κουρέματος και επιμήκυνσης. Ακολούθως, το Δημόσιο θα επιδοτεί με όρους και προϋποθέσεις το νέο ύψος της δόσης. Το υπό επεξεργασία σχέδιο αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων με τις τράπεζες ώστε να διαμορφωθεί και το νέο όριο αξίας ακινήτου προκειμένου να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στο σχήμα.

Με βάση το σχήμα αυτό, ένα όριο αξίας πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ύψος του δανείου θα καθορίζει τη συμμετοχή του δανειολήπτη στην τραπεζική ρύθμιση και ένα επιπρόσθετο όριο εισοδήματος αλλά και ύψους αξίας κατοικίας θα καθορίζει τη συμμετοχή στο σχήμα επιδότησης.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι αν το νέο σχήμα δεν είναι έτοιμο για ενεργοποίηση την 1η Μαρτίου, οπότε εκπνέει η παράταση του Νόμου Κατσέλη, θα δοθεί νέα παράταση για όσο χρειαστεί ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση. Αναφορικά με τις δηλώσεις Μοσκοβισί για την υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων, έκαναν γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα ευρεία υπουργική σύσκεψη για τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης. Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς προγραμματίζεται το απόγευμα της Τρίτης, μετά την επιστροφή του από το Eurogroup, ενώ οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης αναμένεται να βρεθούν τα κόκκινα δάνεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κερδίζει έδαφος η πρόταση του ΤΧΣ, καθώς έχει δοκιμαστεί στην Ιταλία και θεωρείται ευκολότερο να εγκριθεί από την Κομισιόν, όπως επίσης ότι το σχέδιο της ΤτΕ θα μπορούσε ενσωματωθεί σε δεύτερη φάση.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο ρύθμισης σε εφορίες, ταμεία, τράπεζες με μόνιμο εξωδικαστικό μηχανισμό που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο. Άμεσα σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν οι 120 δόσεις από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, με παράλληλη νομοθεσία αναφορικά με το χτίσιμο ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όσους τηρούν τις ρυθμίσεις οφειλών.

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ανέφεραν:

* Επίκειται άμεσα προκήρυξη άδειας καζίνο στο Ελληνικό.

* Αναμένεται νομοσχέδιο στην ενέργεια για διαχωρισμό δικτύων.

* Έρχεται άμεσα η υπογραφή σύμβασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος.

* Προχωρά η αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ.

* Θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τα λιμάνια.

Όσον αφορά την ανησυχία της Κομισιόν έναντι δικαστικών αποφάσεων που μπορούν να προκαλέσουν δημοσιονομική αναταραχή, οι παραπάνω κύκλοι είπαν ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης έχουν εκπονήσει μελέτη για επιπτώσεις και σχέδιο κάλυψης κόστους. Η επίπτωση θα είναι «μια κι έξω» και η καταβολή των αναδρομικών «μπορεί να είναι σε βάθος χρόνου».

Σε ερώτηση εάν το ΣτΕ πει ότι κακώς καταργήθηκαν τα δώρα και πρέπει να καταβάλλονται κάθε χρόνο, η απάντησή τους ήταν ότι «εκεί μπορείς να φέρεις ένα άλλο νομοσχέδιο». Εκτιμούν δε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθεί» η δόση από κέρδη ελληνικών ομολόγων κατόπιν της αξιολόγησης και ότι η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται στις 27 Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL