Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Σταθάκης: "Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στην τιμή του ρεύματος"

Κατηγορηματική δήλωση - Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας διαμήνυσε ότι "η τιμή του ρεύματος αφορά την κυβέρνηση"

Καμία αύξηση δεν θα υπάρξει στην τιμή του ρεύματος δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης.

Μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέρθηκε στα στοιχεία της Eurostat βάσει των οποίων η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε το 2017 και το 2018 λόγω του ανταγωνισμού, εξηγώντας ότι η τιμή έχει μειωθεί γιατί πλέον η ΔΕΗ κατέχει μερίδιο στην αγορά ηλεκτρισμού 80% και 20% οι ανταγωνιστές της. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα εμπορικά “κομμάτια”, όπως η χρέωση από τη ΔΕΗ των έντυπων λογαριασμών με 1 ευρώ, είναι θέματα των εταιρειών και σε αυτά δεν επεμβαίνει η κυβέρνηση. Όμως, πρόσθεσε, “η τιμή του ρεύματος αφορά την κυβέρνηση και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση. Αυτό είναι σαφές”.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης προανήγγειλε αποφάσεις για αύξηση στα τιμολόγια, σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, επισημαίνοντας ότι “δεν μπορεί να αντέξει άλλο η ΔΕΗ τις επιβαρύνσεις και να μη μετακυλήσει ένα μέρος τους στην κατανάλωση”. Συνέδεσε δε την κίνηση αυτή και με την ανάγκη βελτίωσης της κερδοφορίας ενόψει της εξόδου της ΔΕΗ στις αγορές για την άντληση, μέσω ομολόγου, 250-300 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάγκη ύπαρξης μιας ρήτρας οριακής τιμής (χονδρεμπορικής) στα τιμολόγια ως προσφορότερο και δικαιότερο μέτρο, ενώ ανοιχτό έμεινε και το ενδεχόμενο για μερική μείωση της “έκπτωσης συνέπειας” του 15%.

Σημειώνεται πάντως ότι με απόφαση του ΥΠΕΝ από 1.1.2019 καταργήθηκαν δύο σημαντικές για τη ΔΕΗ επιβαρύνσεις, η χρέωση προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) καθώς και το τέλος λιγνίτη, που ισοδυναμούν με όφελος περίπου 200-250 εκατ. και 25-30 εκατ. (κατ’ έτος) αντίστοιχα.

Δείτε όλα τα σχόλια