Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ευρωπαίος αξιωματούχος: / Ευρωπαίος αξιωματούχος: Τον Μάρτιο η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα ελληνικά ομόλογα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαίος αξιωματούχος: / Ευρωπαίος αξιωματούχος: Τον Μάρτιο η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα ελληνικά ομόλογα

Στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP). Πρόκειται για το ένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο και ορίζει ότι η Ελλάδα θα έχει λαμβάνειν 600 εκατ. ανά εξάμηνο μέχρι το 2022 εφόσον συνεχίζει τη μεταρρυθμιστική της πορεία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρώζωνης, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα η Ελλάδα δεν θα συζητηθεί, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Συγκεκριμένα, τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν την αποστολή των επικεφαλής τους, οι οποίοι φτάνουν τη Δευτέρα.

Στη βάση των συμπερασμάτων τής εν λόγω έκθεσης αναμένεται να ληφθεί και η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 600 εκατ. από τα λεγόμενα ANFA και SMP. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η πρώτη ενημέρωση των θεσμών για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αποστολή στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο EuroWorking Group στις 31 Ιανουαρίου, ενώ η έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι στη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου, και όχι νωρίτερα, το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση.

Σε γενικές γραμμές, το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι σύντομο και με “light μενού” καθώς θα επικεντρωθεί στις αποφάσεις που λήφθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL