Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: / Έρχεται αναπροσαρμογή στους λογαριασμούς ρεύματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: / Έρχεται αναπροσαρμογή στους λογαριασμούς ρεύματος

Αποφάσεις για αναπροσαρμογή των τιμολογίων ηλεκτρισμού αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ, καθώς δεν “αντέχει” πλέον την πλήρη απορρόφηση όλων των επιβαρύνσεων από τα αυξημένα λειτουργικά κόστη.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον ηλεκτρονικό λογαριασμό, δεν θα μπορεί πάντα η επιχείρηση να απορροφά τις επιβαρύνσεις από λειτουργικά κόστη (π.χ. ΝΟΜΕ, CO2 κ.λπ.), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορεί να αντέξει άλλο και να μη μετακυλήσει ένα μέρος τους στην κατανάλωση”. Μίλησε για όσο το δυνατό μικρότερη και δικαιότερη επιβάρυνση, με αύξηση που θα διαμορφώνεται σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό. Αναφέρθηκε στην προσφορότερη κατά τον ίδιο λύση, την ύπαρξη μιας ρήτρας οριακής τιμής (χονδρεμπορική) στα τιμολόγια, γιατί ανταποκρίνεται και στο πραγματικό κόστος (περιλαμβάνει και CO2) και δίνει σήματα συνολικά για τη μείωση της οριακής τιμής. Σημειώνεται ότι είχε συζητηθεί ενδεχόμενο υιοθέτησης ρήτρας CO2, ενώ δεν αποκλείεται μερική μείωση της “έκπτωσης συνέπειας” του 15%.

Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται αναγκαίες προκειμένου να βελτιωθεί η κερδοφορία της επιχείρησης ενόψει της εξόδου της στις αγορές με την έκδοση ομολόγου ύψους 250-300 εκατ. το επόμενο διάστημα.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέφερε πως αγγίζουν τα 2,3 δισ., αλλά με τάση μείωσης (1,7 δισ. μέση / χαμηλή τάση, 400 εκατ. υψηλή τάση, 200 εκατ. από το ευρύτερο Δημόσιο) και “αγκάθι” τους λεγόμενους τελικούς καταναλωτές.

Παράλληλα, όφελος 2 ευρώ σε κάθε διμηνιαίο λογαριασμό έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν οι πελάτες της ΔΕΗ εφόσον επιλέξουν να λαμβάνουν λογαριασμούς μόνο ηλεκτρονικά.

Κατά τον Μ. Παναγιωτάκη, εκτός από το αντικίνητρο του 1 ευρώ για όσους επιμένουν στους έγχαρτους λογαριασμούς, πλέον θα δίνεται και κίνητρο σε εκείνους που θα εγγράφονται και θα λαμβάνουν μόνο ηλεκτρονικά λογαριασμό με έκπτωση 1 ευρώ για κάθε διμηνιαίο λογαριασμό. Έτσι, οι καταναλωτές αφενός “γλιτώνουν” την επιβάρυνση του 1 ευρώ του έγχαρτου λογαριασμού και αφετέρου “επιβραβεύονται” με 1 ευρώ για την αποκλειστικά ηλεκτρονική έκδοσή του.

Συνολικά έχουν εγγραφεί στον ηλεκτρονικό λογαριασμό περίπου 800.000 καταναλωτές, εκ των οποίων 600.000 δεν επιβαρύνονται με το 1 ευρώ και στόχος της ΔΕΗ είναι μέχρι το τέλος του 2019 ο αριθμός αυτός να φτάσει στα 2 εκατ.

Συμφωνία στα βασικά για τη ΛΑΡΚΟ

Για τη νέα σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ επισήμανε ότι υπάρχει συμφωνία στους βασικούς όρους και μένουν κάποιες λεπτομέρειες και διαδικαστικά θέματα, κυρίως για τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την υπογραφή της υφιστάμενης σύμβασης και μετά. Τόνισε ότι βασική επιδίωξη ήταν “η ΔΕΗ στο εξής να μην χάνει ούτε ένα ευρώ” και η διαπραγμάτευση έγινε με γνώμονα όχι το κέρδος, αλλά την επίλυση από κοινού ενός προβλήματος, οπότε δεν τίθεται θέμα περαιτέρω διεκδικήσεων. Σημείωσε ότι παραμένει στους προβληματισμούς η ύπαρξη αξιόπιστου business plan, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, που μπορεί να εξεταστεί με τη συμμετοχή και ιδιώτη (μέσω διαγωνισμού).

Τρεις προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες

Σχετικά με τη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη ο Μ. Παναγιωτάκης εκτίμησε ότι θα κατατεθούν τρεις προσφορές, που τελικά θα αφορούν όλες τις μονάδες.

Αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση κατά 3 εκατ. μόνο από την εθελούσια στη Μεγαλόπολη (εντάχθηκαν 244 εργαζόμενοι) που καθιστά τις μονάδες κερδοφόρες, χωρίς να πάρει κανένα άλλο μέτρο ο ιδιώτης. Για τη Μελίτη ανέφερε ότι βασικό θέμα είναι η τροφοδοσία από το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας (παρέχει 2,5 εκατ. τόνους / έτος) και η διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες συνεχίζεται σήμερα με νέα συνάντηση με τη συμμετοχή και του ΥΠΕΝ. Η συζήτηση αφορά κυρίως την υπογραφή νέας, επωφελέστερης σύμβασης πενταετούς διάρκειας, με έκπτωση ύψους 5 ευρώ / τόνο, που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 12,5 εκατ. ετησίως και καθιστά αμέσως τη Μελίτη κερδοφόρα.

Τέλος, εντός των ημερών αναμένονται τα σχόλια της Κομισιόν επί της τελικής πρότασης του ΥΠΕΝ για τις αποζημιώσεις ΑΔΙ, αν και ο μηχανισμός θα οριστικοποιηθεί τον Απρίλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL