Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Πάνω από 2 δισ. οι πληρωμές μέσα στο 2018
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνω από 2 δισ. οι πληρωμές μέσα στο 2018

Τα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεπεράσουν οι πληρωμές στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) με το “κλείσιμο” του 2018, ενώ δύο σημαντικά προγράμματα για τη βιολογική γεωργία και τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, θα προκηρυχθούν στην εκπνοή του χρόνου.

Χαιρετίζοντας την 6η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2020, στην Αθήνα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Αραχωβίτης μίλησε με ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος, σημειώνοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί σε ποσοστό 85% της δημόσιας δαπάνης του, με τις νέες προσκλήσεις (33 νέες προσκλήσεις ύψους 3,226 δισ. ευρώ) και τα συνεχιζόμενα έργα (1,571 δισ. ευρώ) να ανέρχονται συνολικά σε 4,8 δισ. ευρώ.

Κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν επισημαίνοντας ότι “κατά την αναπτυξιακή διαδικασία η χώρα μας μάς χρειάζεται όλους, ενώ αποτελεί πρόκληση να καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλούμε, όλοι οι παραγωγικοί συντελεστές μαζί, που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν και συμβάλλουν στην πρόοδο του πρωτογενή μας τομέα και στην ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών”. Το αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας και της συνεισφοράς όλων αποτυπώνεται στην πρόοδο της εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνέχισε και πρόσθεσε, “όχι μόνο με δείκτες απορρόφησης αλλά και ουσιαστικής συμβολής στην ανάταξη και ανασυγκρότηση της χώρας μας, που σήμερα μπορούμε να πούμε και να αισθανθούμε πραγματικά ότι βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σε κάθε πρόσκληση”.

Οι πληρωμές του ΠΑΑ κυμαίνονται σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Για το 2019 οι πληρωμές εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα 700 εκατ. ευρώ, περίπου, δημόσια δαπάνη.

Όπως ανέφερε, η απορρόφηση της κοινοτικής συνδρομής στο ΠΑΑ με τις μέχρι σήμερα πληρωμές έχει ξεπεράσει το 37%, παρά την καθυστέρηση έγκρισής του κατά ένα χρόνο, έναντι των προγραμμάτων των λοιπών κρατών - μελών. Με το πέρας του 2018 αναμένεται η απορρόφηση να ξεπεράσει το 40%, ενώ για το 2019 προβλέπεται να φτάσει το 48%.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα “βγουν” δύο προκηρύξεις έως το τέλος τους έτους: η πρόσκληση για το μέτρο 11 “Βιολογικές Καλλιέργειες” και η πρόσκληση για το μέτρο 6.3 “Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων”.

Μίλησε, τέλος, για τα βασικά στοιχεία της αναπτυξιακής πολιτικής του υπουργείου όπως είναι:

- Η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και παράλληλα η μείωση του κόστους παραγωγής.

- Η ενθάρρυνση αγροτών στην ίδρυση νέων συνεταιρισμών και στη συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα.

- Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συμβουλευτικού συστήματος προς τους αγρότες, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

- Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.

- Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των αγροτικών περιοχών της χώρας.

- Η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ενεργοποίησης, αξιολόγησης, ένταξης και πληρωμών.

- Η έγκαιρη προετοιμασία του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL