Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Έρχονται 120 δόσεις και Νόμος Κατσέλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχονται 120 δόσεις και Νόμος Κατσέλη

Δύο “στοιχήματα” που αφορούν τα πολύ σημαντικά ζητήματα του Νόμου Κατσέλη, αλλά και των 120 δόσεων καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα νέα όρια του νόμου

Σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με τον Νόμο Κατσέλη, εξετάζεται η εξάμηνη παράταση του νόμου (λήγει στις 31.12.2018), μέχρι να καταρτιστεί ένα άλλο πλαίσιο ή να γίνει αντικατάσταση του παρόντος νόμου με νέο. Από το βήμα του συνεδρίου Capital Link που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορες πολιτικές και σύντομα θα είναι έτοιμες οι ανακοινώσεις. «Θέλουμε μία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της λαϊκής κατοικίας, χωρίς όμως να προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η ισορροπία αυτή είναι δύσκολη, γι' αυτό χρειάζεται ακόμη λίγη δουλειά» σημείωσε.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της παράτασης της ισχύος του Νόμου Κατσέλη με μειωμένα όρια. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη εφόσον η εμπορική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη και φτάνει τις 280.000 για ζευγάρι με τρία τέκνα) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες προτείνουν τις 100.000 ευρώ ως όριο εμπορικής αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κάτι το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την κυβέρνηση, η οποία θα δεχόταν μια μικρή μείωση των ορίων της τάξης των 30.000 ευρώ.

Η λύση α λα "Εστία"

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη εξετάζονται διάφορα σχέδια, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα «Εστία» που εφαρμόζεται στην Κύπρο και το οποίο προβλέπει την καταβολή από το κράτος του 1/3 της μηνιαίας δόσης των στεγαστικών δανείων των πιο αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών. Εάν εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα βασικά κριτήρια συμμετοχής των δανειοληπτών θα είναι η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ «κουρεύεται» σημαντικό μέρος του κόκκινου δανείου με βάση τη διαφορά της σημερινής αξίας του ακινήτου και εκείνης που είχε όταν αγοράστηκε. Η ρύθμιση που προτείνεται στον δανειολήπτη προβλέπει εύλογο επιτόκιο και τοκοχρεολυτική μηνιαία δόση για την αποπληρωμή του δανείου, η οποία καταβάλλεται κατά τα 2/3 από τον δανειολήπτη και επιδοτείται κατά το 1/3 από το κράτος.

Έρχονται οι 120 δόσεις

Αναφορικά με τις 120 δόσεις, ο στόχος της κυβέρνησης είναι με τη νέα ρύθμιση να καλυφθούν όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σε αυτή την κατηγορία θα δοθεί έμφαση στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και στις βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν την προϋπόθεση του εξωδικαστικού για τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση.

Οι επιτελείς των υπουργείων προσανατολίζονται σε χαμηλή ελάχιστη μηνιαία δόση, έως 50 ευρώ. Οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής, ενώ η συνολική ρύθμιση αναμένεται να είναι πιο διευρυμένη και απλούστερη σε σχέση με παλαιότερες, με σκοπό να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η ρύθμιση θα αφορά μόνο όσες και όσους “έκλεισαν” βιβλία και μπλοκάκια και έχουν από παλιά οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία. Αναφορικά με τις οφειλές, θα αφορά αυτές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 και θα μπορέσει να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους και να έχει διάρκεια ένταξης εντός του 2019.

Προϋπόθεση για υπαγωγή

Παράλληλα, στη ρύθμιση θα προβλέπεται ξεκάθαρα ότι βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή των οφειλετών σ’ αυτήν θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος για το 2018 (χρήση 2017) και του ΦΠΑ.

Βάσει των όσων έχουν τεθεί έως σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο αριθμός των δόσεων θα είναι συνδεδεμένος µε το ύψος της οφειλής, αλλά και µε αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα οριστικοποιείται η ένταξη των οφειλετών.

Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα είναι έως της τάξης του 85%, ενώ η ελληνική πλευρά στοχεύει στο υπό προϋποθέσεις "κούρεμα" της αρχικής οφειλής.

Αιτήσεις στον εξωδικαστικό μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019

Παράταση ενός έτους στην ισχύ του εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, καθότι η διάρκεια ένταξης σε αυτόν λήγει στις 31.12.2018. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο που μπορεί να υπαχθεί σε πτώχευση (ατομική επιχείρηση) και κάθε νομικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (επιχείρηση οποιουδήποτε μεγέθους), εάν έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.

Μια επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό εφόσον:

* Αφενός κατά την 31 Δεκεμβρίου 2016:

- είχε οφειλή (όχι ληξιπρόθεσμη απαραίτητα) προς χρηματοδοτικό φορέα από δάνειο

- ή πίστωση σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών

- ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016

- ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ)

- ή άλλο ΝΠΔΔ, περιλαμβανομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

- ή είχε βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεώς του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου

- ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής

- ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων εις βάρος του.

* Αφετέρου οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές της είναι μεγαλύτερες των 20.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL