Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Στις 14 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί το κοινωνικό μέρισμα σε 3,5 εκατ. πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις 14 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί το κοινωνικό μέρισμα σε 3,5 εκατ. πολίτες

Από 200 ευρώ μέχρι 1.200 ευρώ θα μοιραστούν οι δικαιούχοι από το κοινωνικό μέρισμα 2018, όπως προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Έτσι, στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς περίπου 1,3-1,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών (ή 3,5 εκατ. πολιτών) το κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, το ετήσιο εισόδημα για νοικοκυριά με ένα ενήλικο τέκνο ορίζεται έως τα 9.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος και έως τα 27.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ως μέλη νοικοκυριών εντάσσονται υποχρεωτικά και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη και οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον ένα μήνα μέχρι και 31.10.2018, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, με εξαίρεση δικαιούχους 67 ετών και άνω, για νοικοκυριά στα οποία ο δικαιούχος ή ο συνυπόχρεος, εφόσον υπάρχει, είναι πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και μονογονεϊκά νοικοκυριά στα οποία ένα τουλάχιστον μέλος είναι πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Βάσει εισοδήματος

Αναλυτικά, το εισόδημα για το μέρισμα δεν πρέπει να υπερβαίνει:

- Τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος.

- Τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι χωρίς παιδιά).

- Τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο (π.χ. ζευγάρι με ένα παιδί).

- Τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι με δύο παιδιά).

- Τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο (π.χ. ζευγάρι με τρία παιδιά).

- Τα 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι με τέσσερα παιδιά).

- Τα 24.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με τέσσερα ανήλικα μέλη και ένα ανήλικο ή δύο ενήλικα και πέντε ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή με έξι ανήλικα μέλη.

- Τα 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με πέντε ή περισσότερα ανήλικα τέκνα (π.χ. ζευγάρι με πέντε ή περισσότερα παιδιά).

Περιουσιακά κριτήρια

Την ίδια ώρα, αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι το όριο συνολικής φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας στα 125.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 185.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο με την αντίστοιχη κλίμακα ισοδυναμίας της ωφελούμενης μονάδας ανάλογα με τη σύνθεση αυτής.

Οι άνω των 70 ετών

Οι ενδιαφερόμενοι άνω των 70 ετών που πληρούν τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση.

Το σύστημα, με διενέργεια εσωτερικού ελέγχου, θα τους εντοπίσει και η οικονομική ενίσχυση θα πιστωθεί αυτόματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί σε εφορία ή ταμεία για την καταβολή της σύνταξης ή/και τυχόν επιδομάτων.

Οι φιλοξενούμενοι

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης, τα άτομα που έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από φυσικά πρόσωπα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017 δεν έχουν ίδιο δικαίωμα στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος και προσμετρώνται υποχρεωτικά στη φιλοξενούσα μονάδα.

Σε περίπτωση ωφελούμενης μονάδας που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας για το σύνολο των μελών της ωφελούμενης μονάδας. Κατά την επεξεργασία της αίτησης θα ζητηθεί η συναίνεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους taxisnet για τη λήψη από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. των στοιχείων τους που τηρούνται στην ΑΑΔΕ. Η συναίνεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας υποβολής της αίτησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή της.

Επίσης, στα νοικοκυριά στα οποία όλα τα μέλη φιλοξενούνται από ανήλικο, η αίτηση υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον πρώτο ενήλικο φιλοξενούμενο.

Το κοινωνικό μέρισμα 2018 θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxisnet. Επομένως, ο δικαιούχος θα πρέπει να εισάγει τους κωδικούς που έχει για το taxis, δηλαδή το user name και το password, όπως θα ζητηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL