Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σ. Αραχωβίτης: Η ισχύς βρίσκεται στο συνεταιρίζεσθαι

Προανήγγειλε παροχή και άλλων κινήτρων - "Ο συνεταιρισμός όχι μόνο ‘βγαίνει’ πληρώνοντας υψηλότερη τιμή, αλλά έχει και κερδοφορία, ενώ οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες λένε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ότι δεν 'βγαίνουν' άρα κάτι άλλο γίνεται";

Στη δύναμη που μπορούν να αποκτήσουν οι κτηνοτρόφοι μέσω των συνεταιρισμών, στηρίζοντας την παραγωγή και το εισόδημά τους, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Αραχωβίτης.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, η ισχύς βρίσκεται στο συνεταιρίζεσθαι, στο συνεργάζεσθαι, διαφορετικά μπορεί ο καθένας μεμονωμένα να διαπραγματευτεί την τιμή του προϊόντος του και διαφορετικά μια ομάδα παραγωγών.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα σε έναν επιτυχημένο κερδοφόρο συνεταιρισμό στα Καλάβρυτα, πρόσθεσε, δείχνει ακριβώς τη σημασία των συνεταιρισμών, καθώς ο συγκεκριμένος πληρώνει τους παραγωγούς με 1,72 ευρώ το πρόβειο γάλα, όταν οι γαλακτοβιομηχανίες πληρώνουν ακόμη και κάτω από 0,75 ευρώ και ο συνεταιρισμός “όχι μόνο ‘βγαίνει’ πληρώνοντας υψηλότερη τιμή, αλλά έχει και κερδοφορία, ενώ οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες λένε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ότι δεν ‘βγαίνουν’ άρα κάτι άλλο γίνεται”. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η γαλακτοβιομηχανία υπερδιογκώνει τα κέρδη της, χωρίς να διανέμει δίκαια ένα ποσοστό στον παραγωγό, “σε αυτόν που την κρατάει ζωντανή”.

Αναφέρθηκε στο μέτρο στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του κανόνα de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), ώστε να λάβουν 42 εκατ. ευρώ περίπου 45.000 κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων (ορεινοί, πεδινοί, νησιωτικοί ή “μειονεκτικοί”), αρκεί να έχουν παραδώσει τουλάχιστον 1 κιλό γάλα και να έχουν τουλάχιστον 20 ζώα. Διευκρίνισε ότι θα δοθούν 5 ευρώ ανά θηλυκό παραγωγικό ζώο, οριζόντια σε όλους, τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Προανήγγειλε επίσης την παροχή και άλλων κινήτρων που θα δει ο αγροτικός κόσμος να ξεδιπλώνονται το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου, χαιρετίζοντας τη γενική συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, ο υπουργός τόνισε ότι “οι διεπαγγελματικές οργανώσεις είναι ο συνεργάτης μαζί με τον οποίο θα ανασυγκροτήσουμε την αγροτική οικονομία”. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι “οι προσπάθειες για την κατάργηση του φόρου στο κρασί είναι προ των πυλών και σύντομα θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις με την ψήφιση του προϋπολογισμού”.

Τέλος, η διαχείριση των νεκρών ζώων, οι βοσκότοποι, η ελαιοπαραγωγή και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές Περιφέρειες από τους νέους δασικούς χάρτες βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού με περιφερειάρχες και εκπροσώπους της ΕΝΠΕ στο υπουργείο.

Δείτε όλα τα σχόλια