Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τριπλό θετικό μήνυμα από τη μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,2%

ΑΜΠΕ

Στο γ' τρίμηνο του 2018 - Ορατός ο στόχος για ανάπτυξη 2,1 φέτος - Για πρώτη φορά ύστερα από 27 τρίμηνα το ΑΕΠ ξεπέρασε το 50 δισ. ευρώ *Η οικονομία ανεβάζει ταχύτητα ανάπτυξης

Τριπλά θετικό είναι το μήνυμα που στέλνει η μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ κατά το γ' τρίμηνο του έτους.

Πρώτον, διότι αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,2% (2,4% χωρίς εποχική διόρθωση), καθιστώντας ορατό τον στόχο για ανάπτυξη 2,1% φέτος.

Δεύτερον, διότι το ΑΕΠ τριμήνου ξεπέρασε για πρώτη φορά ύστερα από 27 τρίμηνα τα 50 δισ. ευρώ, καθώς τελευταία φορά που είχε υπερβεί το όριο αυτό ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2011 (51.346 εκατ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από δυόμισι χρόνια, τον Ιούλιο του 2016, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε ότι στο α' τρίμηνο της προπερσινής χρονιάς το τριμηνιαίο ΑΕΠ υποχωρούσε κάτω και από τα 40 δισ. ευρώ (39.787 εκατ. ευρώ).

Τρίτον, διότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία, μεγεθυνόμενη κατά 2,2% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι (1% σε τριμηνιαία βάση), δείχνει να ανεβάζει ταχύτητα ανάπτυξης σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 1,7% σε ετήσια και 0,4% σε τριμηνιαία βάση.

Μοχλός ανάπτυξης

Σε ετήσια βάση, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε πτώση 0,3% παρά την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών σε ποσοστό 0,7%. Η μείωση οφείλεται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπου η κατανάλωση υποχώρησε σε ποσοστό 4,1%. Αύξηση 7,6% κατέγραψαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8%. Αύξηση κατά 15% παρουσίασαν σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2017 και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συρρικνώθηκαν κατά 23,2% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 42,2%. Σημειώνεται ότι το μέγεθος των εθνικών λογαριασμών που δείχνει το τμήμα του ΑΕΠ που επενδύεται σε μια οικονομία και δεν καταναλώνεται είναι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (πιο απλά, επενδύσεις). Είναι ένα στοιχείο δαπάνης κατά τον υπολογισμό του ΑΕΠ που για κάθε λογιστική περίοδο δείχνει πόση από την αξία που προστίθεται στην οικονομία επενδύεται αντί να καταναλώνεται, εξαιρέσει αγοραπωλησιών γης και κατανάλωσης παγίων περιουσιακών στοιχείων (απόσβεση) που δεν υπολογίζονται. Ο δε ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αποτελείται από ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και μεταβολές στα αποθέματα.

Σε τριμηνιαία βάση, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσαν πτώση 14,5%. Αντίθετα, αύξηση 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%.

ΘΑΝ.ΠΑΝ.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ξέρουν ήδη ότι χάνουν

  Εχθές η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Ζαχαράκη έστειλε στο ΕΣΡ επιστολή, με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τη μετάδοση της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή το βράδυ. Το τυπικό ζήτημα είναι ότι ο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο