Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Τα πολλαπλά οφέλη του θεματικού τουρισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα πολλαπλά οφέλη του θεματικού τουρισμού

Μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, περισσότερες θέσεις απασχόλησης, αύξηση των δημοσίων εσόδων, κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και ισχυροποίηση του brand “Ελλάδα” είναι τα πέντε μεγάλα ευεργετήματα που βάσιμα προσδοκάται να προκύψουν από τον προωθούμενο εκσυγχρονισμό του θεματικού τουρισμού. Ήδη, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά παρουσίασε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου “Θεματικός τουρισμός - Ειδικές μορφές τουρισμού - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης - Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις”. Όπως τόνισε σχετικά, “εισάγεται το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στον θεματικό τουρισμό και ανοίγει νέους ορίζοντες στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας”.

Το κατατεθέν νομοσχέδιο εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τον πρωταρχικό στόχο της ασκούμενης πολιτικής για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Πέρα όμως από τα απτά μετρήσιμα οφέλη (ανάπτυξη, απασχόληση, κερδοφορία, δημόσια έσοδα), αναμένονται και περισσότερο “ποιοτικά” οφέλη. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, ο σεβασμός, η προστασία και η προβολή του φυσικού περιβάλλοντος, του ελληνικού πολιτισμού, των παραδόσεων, ακόμη και της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας. Ο θεματικός τουρισμός αναμένεται να ενισχύσει το brand “Ελλάδα” για τον επιπρόσθετο λόγο ότι προσελκύει κατά κανόνα επισκέπτες που αναζητούν ποιότητα σε όλα τα πεδία, πολιτισμό, κοινωνία, περιβάλλον και κυρίως το "αυθεντικό", κάτι που αποβαίνει σε όφελος της Ελλάδας έναντι ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών.

Το πλαίσιο ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού

Με το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου ορίζεται το πλαίσιο για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, ενώ παράλληλα στοχεύει στη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά ενός βασικού πλαισίου ανάπτυξης "ώριμων" τουριστικών προϊόντων και ειδικών μορφών τουρισμού. Με τη θεσμοθέτησή τους επιδιώκεται:

* Η ακόμη πιο δυναμική προώθηση νέων ελληνικών προορισμών.

* Η ισόρροπη κατανομή των τουριστών σε όλη τη χώρα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

* Η παροχή στον επισκέπτη πιστοποιημένων υπηρεσιών και υψηλής ποιότητας αυθεντικών ταξιδιωτικών εμπειριών.

* Η διασύνδεση δραστηριοτήτων του τουρισμού με τομείς της οικονομίας όπως η αγροτοδιατροφή και η μεταποίηση.

* Η στήριξη των περιφερειακών και τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέων πηγών εσόδων, νέας επιχειρηματικότητας και με την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ο εκσυγχρονισμός της αγοράς

Με το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου, το υπουργείο Τουρισμού επιδιώκει, σε συνέχεια σειράς παρεμβάσεων, τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στη λειτουργία της εγχώριας τουριστικής αγοράς μέσα από:

* Την εξάλειψη παρωχημένων ρυθμίσεων στους γενικούς όρους και προϋποθέσεις αδειοδότησης των επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων και ευρύτερα των δραστηριοτήτων που διέπονται από την τουριστική νομοθεσία.

* Την επίλυση θεμάτων στο πλαίσιο λειτουργίας των τουριστικών γραφείων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

* Την τροποποίηση / συμπλήρωση του ισχύοντος πλαισίου για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τις περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης ΠΟΤΑ.

* Την αντιμετώπιση νομοθετικών - διοικητικών κενών και λειτουργικών προβλημάτων των τουριστικών λιμενικών υποδομών. Δημιουργείται συνολικά ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο στις διαδικασίες χωροθέτησης μαρινών, στο σχεδιασμό και στην αδειοδότηση έως την ολοκλήρωση της επένδυσης για την αξιοποίησή τους.

* Την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διοικητικών υπηρεσιών τουρισμού, αρμοδίων για την αδειοδότηση, την εποπτεία και τον έλεγχο των τουριστικών επιχειρήσεων.

* Την προώθηση επιμέρους ρυθμίσεων σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και τις εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου, στο πλαίσιο της υλοποιούμενης πολιτικής για τη ριζική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής παιδείας.

Κλάδοι με προοπτικές

Από τους κλάδους θεματικού τουρισμού, σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης έχουν μεταξύ άλλων και οι εξής:

* Θρησκευτικός Τουρισμός. Άγιον Όρος, Μετέωρα, βυζαντινά μοναστήρια, μεταβυζαντινά μνημεία, τοιχογραφίες, εικόνες, κειμήλια, ψηφιδωτά προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο σε τοποθεσίες ιερών χώρων, οι οποίοι κατά κανόνα συνδυάζουν και μια ιδιαίτερα ελκυστική φύση.

* Αστική εξερεύνηση. Πρόκειται για ένα πεδίο που, εάν συνεργαστούν καταλλήλως κρατικοί, τοπικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, μπορούν, όπως αναφέρουν ειδικοί σε τέτοιες μορφές τουρισμού, ακόμη και να πολλαπλασιάσουν τον μέσο όρο διανυκτερεύσεων τουριστών στην Αθήνα και όχι μόνο σε αυτή.

* Ιατρικός τουρισμός. Συγκριτικά πλεονεκτήματα του κλάδου είναι τα σύγχρονα κτηριακά συγκροτήματα και ο εξοπλισμός στις μεγάλες πόλεις, το διεθνώς αναγνωρισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (γιατροί με σπουδές και εξειδίκευση σε καλά ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής) και οι πολυτελείς ξενοδοχειακές υποδομές σε πεδία που ξεκινούν από τις αισθητικές επεμβάσεις και τις θεραπείες γονιμότητας, μέχρι πολυήμερες εισαγωγές σε ειδικές μονάδες θεραπείας για αιμοδιάλυση, απώλεια βάρους, ευεξία κ.λπ.

* Αγροτουρισμός. Ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη απομακρυσμένων περιοχών της Περιφέρειας, ενισχύοντας την τοπική παραγωγή και την πώληση τοπικών προϊόντων, συμβάλλοντας στη διατήρηση εθίμων και παραδόσεων, ενώ συχνά συνδυάζεται και με άλλες μορφές θεματικού τουρισμού όπως είναι ο αθλητικός και ο θρησκευτικός.

* Γαστρονομικός τουρισμός. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο μέσος τουρίστας ξοδεύει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού των διακοπών του σε τρόφιμα, κάτι που δείχνει τη σημασία που μπορεί να αποκτήσει ο συγκεκριμένος τομέας δεδομένου ότι πρόκειται για έναν τρόπο μυήσεως στον πολιτισμό και στην κληρονομιά μιας περιοχής (π.χ. μεσογειακή κουζίνα, κρητική δίαιτα κ.λπ.).

Άλλοι κλάδοι είναι οι ιαματικός τουρισμός, γεωτουρισμός, περιήγηση σε εθνικά πάρκα, οινοτουρισμός. Βέβαια, για να αναπτυχθεί ο θεματικός τουρισμός, απαιτούνται παρακολούθηση των διεθνών τάσεων, εκπαίδευση, αναθεώρηση νοοτροπίας, συντονισμένος πολιτισμικός σχεδιασμός και άλλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL