Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
"Το πρόβλημά σας δεν είναι η ΔΕΗ, αλλά η ανατροπή των σχεδίων σας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Το πρόβλημά σας δεν είναι η ΔΕΗ, αλλά η ανατροπή των σχεδίων σας"

«Το πρόβλημά σας δεν είναι η ΔΕΗ. Το πρόβλημά σας είναι η ανατροπή του σχεδίου που κληρονόμησε η κυβέρνηση για όλο τον ενεργειακό τομέα» υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Ν.Δ. για την κατάσταση της ΔΕΗ. Επισήμανε μάλιστα την πρόσφατη αναβάθμιση της ΔΕΗ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s ως απάντηση στην καταστροφολογία της Ν.Δ. για την πορεία της εταιρείας, ενώ τόνισε ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μειώνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ματαίωσε όλους τους σχεδιασμούς για τον χώρο της Ενέργειας που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, κατά βάση σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, παρατηρώντας ότι «αυτά που εφαρμόσαμε εμείς κρίνονται εκ του αποτελέσματος». Όσον αφορά το σχέδιο για την ΔΕΗ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να σταθεροποιήσει την ΔΕΗ και να τη βοηθήσει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.

Πρωτοβουλίες για ανάπτυξη της ΔΕΗ

Αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, ο Γ. Σταθάκης θύμισε την προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος του «εξαιρετικά βραχυχρόνιου για μια τέτοια εταιρεία» δανεισμού που κληρονόμησε η κυβέρνηση με απομείωση του δανεισμού κατά 1 δισ. ευρώ και αναχρηματοδότηση των υπόλοιπων οφειλών ύψους 3,9 δισ. ευρώ σε δύο διαδοχικές φάσεις με μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Παράλληλα, έχει καταρτιστεί εθνικό σχέδιο για το 2030 με «καθαρή διαδρομή» για διπλασιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μάλιστα σχολίασε ότι «εκπλήσσομαι με τη Ν.Δ. διότι όλους τους νόμους που έχουμε φέρει γι’ αυτούς τους μετασχηματισμούς στον ενεργειακό τομέα τους ψηφίζει», στάση αντίθετη με την καταστροφολογική ρητορική της.

«Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων και εθελουσίας»

Ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη για δεύτερη διαδοχική χρονιά μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αποδίδοντάς τη στην έκπτωση 15% στους συνεπείς πελάτες και στον ανταγωνισμό από τους ιδιώτες πάροχους. Σε σχέση με το προσωπικό της ΔΕΗ παρατήρησε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη στρατηγική της εταιρείας για μείωσή του μέσω περιορισμού των προσλήψεων ως αντικατάσταση των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα απολύσεων και εθελουσίας».

«Θα πρέπει να προσπαθήσετε πολύ για να κλονίσετε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης»

Παράλληλα, ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να προσπαθήσετε πολύ για να κλονίσετε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης» σχολιάζοντας την επαναφορά των καταγγελιών για την ΔΕΠΑ από τα στελέχη της Ν.Δ. Θύμισε δε ότι το χρέος της ΔΕΠΑ αυξήθηκε μόλις κατά 12 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ενώ 108 εκατ. ευρώ από αυτό το χρέος είχαν συσσωρευτεί επί Ν.Δ.

Ειδικότερα, όσον αφορά την κατηγορία για υποτιθέμενη «εκκωφαντική σιωπή», επισήμανε ότι «έχω βγάλει τρεις εκτενείς ανακοινώσεις και δεν έχει προστεθεί κανένα καινούργιο στοιχείο από την πλευρά της Ν.Δ.», ενώ δεσμεύτηκε για εκ νέου απάντηση στην επερώτηση της Ν.Δ. την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL