Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Η Κομισιόν απέρριψε ξανά τον ιταλικό προϋπολογισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κομισιόν απέρριψε ξανά τον ιταλικό προϋπολογισμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το ελαφρώς διορθωμένο προσχέδιο προϋπολογισμού που είχε υποβάλει τις περασμένες ημέρες η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

«Με αυτό που η ιταλική κυβέρνηση έχει βάλει το τραπέζι, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να βυθισθεί στην αστάθεια. Η εκκίνηση μίας " διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος" με βάση το χρέος είναι δικαιολογημένη», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να καταλήξει μακροπρόθεσμα, στην επιβολή οικονομικών κυρώσενω κατά της Ιταλίας.

Τώρα πια το Ecofin θα πρέπει να ψηφίσει στις αρχές Δεκεμβρίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα ζητά απ' την Ιταλία να συμμορφωθεί εντός έξι μηνών.

Στο μεσοδιάστημα ίσως επιβληθεί κάποιο χρηματικό πρόστιμο στην Ιταλία, το οποίο θα μπορούσε να ανέρχεται στο 0,2% του ΑΕΠ της προηγούμενης χρονιάς, γράφει η La Stampa.

Μόλις λήξει η προθεσμία για τη διόρθωση του προϋπολογισμού, η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα αξιολογήσουν τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί, θέτοντας την διαδικασία σε αναστολή ή σε εντατικοποίηση, εάν η προσπάθεια δεν κριθεί επαρκής.

Εάν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερβολικού ελλείμματος, αλλά τα δημόσια οικονομικά έχουν εν τω μεταξύ επηρεαστεί από έκτακτα γεγονότα, η ΕΕ θα μπορούσε να συμφωνήσει να παρατείνει την προθεσμία για να παράσχει πρόσθετο χρόνο για τη διόρθωση των δημοσιονομικών και να αναθεωρήσει τις συστάσεις της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL