Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Σταύρος Αραχωβίτης για νέα ΚΑΠ: / Σταύρος Αραχωβίτης για νέα ΚΑΠ: Δεν αναμένουμε εκπλήξεις στις επιδοτήσεις, παλεύουμε για ακόμα καλύτερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρος Αραχωβίτης για νέα ΚΑΠ: / Σταύρος Αραχωβίτης για νέα ΚΑΠ: Δεν αναμένουμε εκπλήξεις στις επιδοτήσεις, παλεύουμε για ακόμα καλύτερα

Στην ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών, προκειμένου να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι από τις διοικητικές επιβαρύνσεις που αναμένεται να επέλθουν στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου μοντέλου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Αραχωβίτης, στην παρέμβασή του στο προχθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., ενώ εκτίμησε ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις ως προς τις αγροτικές επιδοτήσεις από την ΚΑΠ μετά το 2020.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου, για τις αλλαγές μετά το 2020, τόνισε ότι πρόκειται για ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο στους Έλληνες αγρότες και σαφώς επηρεάζει την καθημερινότητα, τις επενδύσεις και το εισόδημά τους, όμως εκτίμησε πως “είμαστε σε καλή φάση, με την έννοια ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν δουλευτεί, έχουν σε μεγάλο βαθμό περάσει, έχουμε γλιτώσει τα χειρότερα και παλεύουμε τώρα πια για ακόμα καλύτερα από αυτά που έχουμε εξασφαλίσει”.

Διαβεβαίωσε δε ότι “δεν αναμένουμε εκπλήξεις ως προς τις επιδοτήσεις” και σε μεγάλο βαθμό η νέα ΚΑΠ θα είναι συνέχεια αυτής με αρκετές βελτιώσεις, μικρή επίπτωση θα υπάρχει στον προϋπολογισμό λόγω του Brexit, ενώ φαίνεται να γλιτώνουμε την εξωτερική σύγκλιση.

Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο υπουργός ζήτησε επίσης από την Κομισιόν περισσότερες διευκρινίσεις σε περίπτωση αποκλίσεων από τις επιδόσεις, σημειώνοντας ότι κατά την εφαρμογή του νέου μοντέλου “η συμβουλευτική προσέγγιση θα εξυπηρετήσει πολύ πιο αποτελεσματικά την επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδίου και κατ’ επέκταση των κοινών ενωσιακών στόχων της ΚΑΠ απ' ό,τι ένα πλαίσιο αυστηρά τιμωρητικό στις περιπτώσεις μη επίτευξης των στόχων”. Σημείωσε δε ότι πρέπει να διατηρηθούν στοιχεία της υφιστάμενης ΚΑΠ που έχουν αξιολογηθεί θετικά από τα κράτη - μέλη, όπως ο κανόνας ν+3 και η εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας για άμεσες ενισχύσεις άνω των 2.000 ευρώ.

Για το θέμα της επάρκειας των μέτρων αγοράς κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, ο Σ. Αραχωβίτης τόνισε ότι “τα μέτρα από μόνα τους δεν αρκούν” αναφερόμενος στην ευάλωτη λόγω εξωγενών παραγόντων αγροτική απασχόληση με τη φύση, στους οποίους έρχονται να προστεθούν πρωτόγνωρες συνθήκες που καλείται ο αγρότης να αντιμετωπίσει (όπως εμπορικοί αποκλεισμοί, διατάραξη τιμών, ασθένειες, ιδιαιτέρως αντίξοες καιρικές συνθήκες, πολιτικές αποφάσεις κ.ά.).

Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να βοηθήσουν η βελτίωση της διαχείρισης του αποθεματικού για τις κρίσεις όπως και η υιοθέτηση εργαλείων διαχείρισης κινδύνων, που προτείνονται από την Επιτροπή, όμως η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων προϋποθέτει και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, έγκαιρη αναγνώριση των κρίσεων, ευέλικτη αντίδραση και εντέλει την κατάλληλη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων.

Ο ίδιος μίλησε για τις αστάθειες που χαρακτηρίζουν τις αγορές θεωρώντας απαραίτητη τη συνεχή παρακολούθησή τους και την ετοιμότητα λήψης μέτρων σε διάφορους τομείς (ελαιόλαδο, ελιά, οπωροκηπευτικά, αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, ρύζι).

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα αλιείας και ειδικότερα ο καθορισμός των αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων βαθέων υδάτων για το 2019 και το 2020 και κατέληξε ομόφωνα σε πολιτική συμφωνία, ενώ ο υπουργός στη συνάντησή του με τον επίτροπο Αλιείας K. Vella συζήτησε την κλείδα κατανομής στην ποσόστωση του τόνου που απασχολεί τους Έλληνες αλιείς. Στη συνάντησή του με τον επίτροπο για την ασφάλεια τροφίμων V. Andriukaitis εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προστατεύσει το ελληνικό γιαούρτι και τη φήμη του, έναντι των προσπαθειών διαφόρων χωρών να σφετεριστούν την περίφημη ονομασία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL