Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ο οδικός χάρτης προς το 2030 για την Ενέργεια και το Κλίμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο οδικός χάρτης προς το 2030 για την Ενέργεια και το Κλίμα

Την υπερκάλυψη των στόχων στην ενέργεια σε σχέση με το περιβάλλον για την επόμενη δεκαετία, όπως έχουν τεθεί στην Ε.Ε., ένα ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων αξίας 32 δισ. ευρώ που συνδέεται με την εργασία και την κινητοποίηση κεφαλαίων, τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς και τη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά - επιχειρήσεις, επιτυγχάνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την εξέλιξη πολιτικών και αντίστοιχων μέτρων μέχρι το 2030.

Τα ανωτέρω επισημάνθηκαν κατά τη χθεσινή παρουσίαση του ΕΣΕΚ από τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Σ. Φάμελλο, τον υφυπουργό Γ. Δημαρά και τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου, πρόεδρο της ειδικής επιτροπής για την κατάρτιση του ΕΣΕΚ Μ. Βερροιόπουλο.

Το Σχέδιο έχει τεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 3.12. Θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση στη Βουλή, ενώ υπολογίζεται τον Ιανουάριο 2019 να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί στην Κομισιόν, δεδομένου ότι εντάσσεται στην κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και αφορά όλα τα κράτη - μέλη, με συγκεκριμένους στόχους, πρότυπα και δείκτες που έχουν τεθεί.

Ειδικότερα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές, ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι πρόκειται για βασική στρατηγική, που αποτυπώνεται ήδη στη συνεχή απομείωση των τιμών των ΑΠΕ που διαμορφώνονται κάτω από την οριακή τιμή, τάση που, εφόσον συνεχιστεί, εκτός από “πράσινη” θα καταστήσει και ιδιαίτερα ανταγωνιστική την ενέργεια από ΑΠΕ, ιδιαίτερα δε σε συνδυασμό με αναμενόμενες τεχνολογικές εξελίξεις στην αποθήκευση ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερη θέση κατέχουν επίσης οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα (μείωση ΥΚΩ), η αναβάθμιση του οικιακού αποθέματος - εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται, κατά τον υπουργό, σε πολλές Περιφέρειες της χώρας, κυρίως από αγροτικές ενώσεις -συνεταιρισμούς και δήμους-, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις. Ήδη 11 κοινότητες βρίσκονται στο μητρώο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί πολύ τους επόμενους μήνες αφού λυθούν και δύο εκκρεμότητες: η χρηματοδότηση με 15 εκατ. από το ΕΣΠΑ και θεσμικά ζητήματα για τα τιμολόγια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “το 2019 θα είναι έτος των ενεργειακών κοινοτήτων, ελπίζουμε”.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθήσει νέο πρόγραμμα “εξοικονόμηση κατ’ οίκον”, ένα μεγάλο πρόγραμμα για τα δημόσια κτήρια και ειδικά προγράμματα σχεδιάζονται για βιομηχανικές και τουριστικές εγκαταστάσεις, ενώ στο τέλος του έτους αναμένεται να θεσμοθετηθεί και το νέο πλαίσιο για τη γεωθερμία.

Λύση για τη διασύνδεση της Κρήτης

Θετικά μηνύματα προανήγγειλε ο υπουργός για τη "μεγάλη" διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, εκτιμώντας ότι θα λυθεί το θέμα εντός λίγων εβδομάδων ως προς τις τεχνικές συμβατότητές του με το EuroAsia Interconnector, project ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που συζητείται στην Ε.Ε., σημειώνοντας ότι επιδιώκουμε μια συμφωνία που διατηρεί το PCI ζωντανό, δηλαδή τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου και τη χρηματοδότηση ως μέρος του σχεδιασμού. Κατέστησε πάντως σαφές ότι βρίσκεται σε ισχύ η απόφαση της ΡΑΕ που είναι συμβατή με όλη την πορεία από το αρχικό MoU, ΑΔΜΗΕ - εταιρείας EuroAsia μέχρι σήμερα.

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας για την τροφοδοσία της Κρήτης έως το 2022 που αναμένεται το νωρίτερο η “μεγάλη” διασύνδεση, ενώ η “μικρή” διασύνδεση με την Πελοπόννησο θα λειτουργήσει το 2020 (την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται και η σχετική σύμβαση), καθώς εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις για το ενδιάμεσο διάστημα, σε διάλογο βέβαια με την Κομισιόν. Όπως ανέφερε, υπάρχουν προτάσεις, σχέδια της ΡΑΕ για την εξεύρεση λύσεων. Θύμισε ότι οι μονάδες που σβήνουν δεν αποσύρονται αλλά παραμένουν στην εφεδρεία για λόγους ασφαλείας και κατέληξε: “θα βρούμε τρόπο να καλύψουμε το οποιοδήποτε κενό υπάρξει ενδιάμεσα”.

Καλυμμένη η λειτουργία στο Αμύνταιο

Πλήρως καλυμμένη είναι η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων στο Αμύνταιο, σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, καθώς σαφής θέση του υπουργείου από καιρό είναι ότι βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2013 (που ενσωματώνει την Οδηγία της Ε.Ε. για τις βιομηχανικές εκπομπές), η οποία καθορίζει τα κριτήρια υπαγωγής λιγνιτικών μονάδων σε καθεστώς περιορισμένης διάρκειας, οι μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο υπάγονται στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 32.000 ωρών και όχι 17.500 ωρών.

Προκειμένου μάλιστα να εκλείψει κάθε αμφιβολία στην ερμηνεία του σχετικού κριτηρίου, ο ίδιος ο Σ. Φάμελλος και ο υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας Γ. Δραγασάκης υπέγραψαν χθες τροποποίηση της ΚΥΑ του 2013, αποσαφηνίζοντας ότι στην περίοδο λειτουργίας κάθε μονάδας προσμετράται και η δοκιμαστική λειτουργία (Οκτώβριος 1986).

Επομένως, ανέφερε, είναι πλήρως καλυμμένη η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων στο Αμύνταιο, ενώ για το μέλλον του σταθμού βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με Κομισιόν και ΔΕΗ.

Διαβουλεύσεις για τη Χαλυβουργική

Σε σχέση με τα χρέη της Χαλυβουργικής προς τη ΔΕΗ, ύψους 31,4 εκατ., ο υπουργός επισήμανε ότι με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ έγιναν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο μερών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Διαπιστώθηκε, ανέφερε, ότι η Χαλυβουργική βρίσκεται εν μέσω δικαστικής διαμάχης για τη διαχείριση της εταιρείας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, κι ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμο η ΔΕΗ να προσφέρει περίοδο χάριτος ενός μήνα, προτού εκτελεστούν τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.

Σύντομα τα στοιχεία για ΔΕΠΑ - ΕLFE

Για ... “φανταστικά σκάνδαλα της Ν.Δ.” μίλησε, εξάλλου ο υπουργός, ερωτηθείς επίμονα για το θέμα των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, κάνοντας λόγο για “κατάλογο σκανδάλων” της Ν.Δ. με υποτιθέμενες συμφωνίες και σχέδια που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ... Επανέλαβε την επίσημη απάντηση (από προχθές) του ΥΠΕΝ και σε κάθε περίπτωση δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει και τους αριθμούς στη Βουλή για τη δημιουργία του 90% των χρεών με ευθύνη της Ν.Δ., παρέπεμψε στις δικαστικές αποφάσεις για το σύστημα πληρωμών που ακολουθείται, ενώ, όπως είπε στη Βουλή, “θα κάνουμε πάρα πολύ ωραία ανάλυση και για τα στελέχη της Ν.Δ. που εμπλέκονται σε όλο αυτό το δίκτυο και στις δύο εταιρείες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL