Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Ξεκινά η παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά η παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

Tην έναρξη παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης, καθώς δόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες σε εταιρείες (Biomecann και Bioprocann).

Όπως είπε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, αυτές οι δύο επενδύσεις είναι ύψους 22 εκατ. ευρώ και μέσω αυτών θα δημιουργηθούν 117 θέσεις εργασίας συνολικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη δώδεκα επενδυτικά σχέδια, τα οποία, όπως ανέφερε, θα λάβουν το πράσινο φως μέχρι το τέλος του έτους.

Η Biomecann με την επένδυσή της ανέρχεται στα 9,5 εκατ. ευρώ. Η εγκατάσταση 11 στρεμμάτων βρίσκεται στην περιοχή της Λάρισας και προβλέπει τη δημιουργία 51 θέσεων απασχόλησης. Η Bioprocann με το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 12,5 εκατ. ευρώ. Η εγκατάσταση 46 στρεμμάτων βρίσκεται στην Κόρινθο και το επενδυτικό πλάνο προβλέπει τη δημιουργία 66 θέσεων εργασίας.

Θα δημιουργηθούν 770 θέσεις εργασίας

Συνολικά, οι επενδύσεις για τα 2+12 επενδυτικά σχέδια εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 185,2 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν περί τις 770 θέσεις εργασίας. Ο υπουργός ανέφερε πως η πρώτη παραγωγή αναμένεται να βγει μέσα στο επόμενο ενάμιση χρόνο και σημείωσε πως θα κατευθύνεται στο εξωτερικό τονώνοντας τις εξαγωγές. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η άδεια ισχύει για πέντε χρόνια. "Είμαστε πολύ αυστηροί σε ό,τι αφορά τα δικαιολογητικά που ζητάμε και κάθε χρόνο θα γίνεται έλεγχος ότι δεν έχει αλλάξει η εικόνα που αδειοδοτήσαμε".

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε την αλλαγή του πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη με σκοπό, όπως είπε, "τα προϊόντα κάνναβης να αποκτήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημείωσε πως "υπάρχουν έμπρακτες προθέσεις επενδυτών και η Πολιτεία ελέγχει και δίνει τις άδειες" και συνέχισε ότι στον ΕΟΦ υπάρχει επιτροπή με εμπειρία στο θέμα, η οποία θα καθορίσει τις τελικές προτάσεις για τις ειδικότητες των γιατρών που θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το κλινικό κομμάτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL