Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Αλλαγές στις διοικήσεις φορέων και οργανισμών με στόχο την ενίσχυσή τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγές στις διοικήσεις φορέων και οργανισμών με στόχο την ενίσχυσή τους

Την ενίσχυση του έργου και της συνεργασίας εποπτευόμενων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οργανισμών και φορέων, ειδικότερα σε κρίσιμους τομείς προτεραιότητας, όπως είναι οι έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα διακίνησης σημαντικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, σηματοδοτούν ορισμένες αλλαγές στις διοικήσεις τους, αρχής γενομένης από τον ΕΦΕΤ.

Χθες έγινε, και επισήμως, γνωστή η παραίτηση του επί σχεδόν έξι συνεχόμενα έτη (τοποθετήθηκε το 2013 από τον τότε υπουργό Αθ. Τσαυτάρη) προέδρου του ΕΦΕΤ Ι. Τσιάλτα, μετά τη δημοσιοποίηση από τον ίδιο της επιστολής παραίτησής του (είχε προηγηθεί από τις 19.10 προφορικά η υποβολή παραίτησης), η οποία είχε ζητηθεί από τον υπουργό Σ. Αραχωβίτη και ως εκ τούτου έχει γίνει δεκτή.

Η λειτουργική συνεργασία οργανισμών και διοικήσεων αποτελεί ζητούμενο για την ενίσχυση στοχευμένων ελέγχων σε τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (π.χ. γάλα, κρέας κ.λπ.) εντός των στόχων που έχουν τεθεί (όπως, αντίστοιχα, για παράδειγμα η στήριξη της κτηνοτροφίας), στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων τους.

Είναι προφανές ότι δεν αλλάζει η πολιτική του ΕΦΕΤ, δεδομένου ότι οι στόχοι του στον έλεγχο τροφίμων είναι καθορισμένοι και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο είναι αναγκαία η προσαρμογή στις νέες προτεραιότητες αλλά και στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η λειτουργία του φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέος πρόεδρος του ΕΦΕΤ αναμένεται να αναλάβει ο Χ. Πολυχρονίου, πρώην ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η τοποθέτηση του οποίου θα πρέπει να “περάσει” από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ επίκεινται και άλλες αλλαγές στη διοίκηση του φορέα.

Παράλληλα, χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, την παραίτησή τους φέρονται να έχουν υποβάλει στον υπουργό δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα, κάτι που επίσης είχε ζητηθεί, καθιστώντας σαφές ότι επίκεινται ανακατατάξεις και στον συγκεκριμένο οργανισμό -και όχι μόνο- με την εφαρμογή και κριτηρίων που θα διαπερνούν “οριζόντια” τις διοικήσεις.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL