Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: / Γ. Σταθάκης: Λογικό να ανησυχεί η Ν.Δ. για το χρέος της ELFE στη ΔΕΠΑ διότι έχει ευθύνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: / Γ. Σταθάκης: Λογικό να ανησυχεί η Ν.Δ. για το χρέος της ELFE στη ΔΕΠΑ διότι έχει ευθύνες

“Λογική” χαρακτηρίζει την ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης των χρεών της βιομηχανίας λιπασμάτων ELFE προς τη ΔΕΠΑ ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης, καθώς, όπως τονίζει, είναι πολύ πιθανό να αναδειχθούν οι ευθύνες για τη δημιουργία του χρέους διοικήσεων που η δική της κυβέρνηση είχε διορίσει, ενώ πληθώρα δικών της στελεχών εμπλέκονται στη διοίκηση της βιομηχανίας.

Με αφορμή την εκ νέου ανακίνηση του θέματος από τη Ν.Δ., που προχώρησε χθες στην κατάθεση επίκαιρης επερώτησης ζητώντας απαντήσεις σε “20 ερωτήματα για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ”, ο υπουργός διευκρινίζει ποιος δημιούργησε το χρέος: Την περίοδο 2009-2015 η συνολική οφειλή από 48 εκατ. έφτασε σε περίπου 85 εκατ., το τμήμα χωρίς εγγυήσεις από 40 εκατ. διπλασιάστηκε στα 80 εκατ., ενώ από τα τέλη 2015 μέχρι σήμερα το καθαρό χρέος αυξήθηκε από 81 σε 93 εκατ., δηλαδή οι σημερινές οφειλές των 120 εκατ. προκύπτουν από αρχικό χρέος 80 εκατ., που κληροδότησαν οι διορισμένες από τη Ν.Δ. διοικήσεις, συν 15 εκατ. από τόκους υπερημερίας. Κατά συνέπεια, τονίζει, “αν υπάρχει σκάνδαλο σχετικά με το ύψος του χρέους, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη Ν.Δ.”.

Επισημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε επαναπρόσληψη των 750 μονίμων εργαζομένων της ELFE, που επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν από προσωρινό και φθηνότερο εργατικό δυναμικό, ενώ ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε ενέκρινε το ΥΠΕΝ σχέδια περί συμψηφισμού χρεών με ακίνητα δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.

Τα δε περί προτροπών της πολιτικής ηγεσίας για παροχή αερίου με ελαστικότερους όρους καταρρίπτονται από την απόφαση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των όρων πληρωμής, αλλά και τα ασφαλιστικά μέτρα που υποχρέωσαν τη ΔΕΠΑ να παρέχει αέριο με μεταχρονολογημένες επιταγές, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL