Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στα ύψη οι εισπράξεις από κατασχέσεις και ρυθμίσεις

ΑΜΠΕ

Προς ιστορικό ρεκόρ βαδίζουν τα δημόσια έσοδα από ρυθμίσεις και κατασχέσεις και αναμένεται να υπερβούν φέτος ακόμα και τα 6 δισ. ευρώ. Στο οκτάμηνο, είχαν εισπραχθεί 3.672 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο οι εισπράξεις έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ. Με αυτούς τους ρυθμούς, τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους θεωρούνται σχεδόν διασφαλισμένα.

Στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι οι εισπράξεις από παλιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη κινούνται ανοδικά, ιδίως την τελευταία διετία. Το 2014 οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν μόλις 1.561 εκατ. ευρώ. Το 2015 ανήλθαν με τις 100 δόσεις και τις κατασχέσεις σε 2.261 εκατ. ευρώ από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1.641 εκατ. ευρώ από παλιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Το 2016 σημειώθηκε έκρηξη εισπράξεων στα 5,2 δισ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα στα 5,1 δισ. ευρώ πέρυσι και φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων της ΑΑΔΕ, η υπέρβαση του ορίου των 6 δισ. ευρώ θεωρείται εφικτή.

Για την αύξηση των εισπράξεων, πηγές της ΑΑΔΕ εκτιμούν πως μεγάλο μέρος της οφείλεται στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, με τις κατασχέσεις μειωμένες σημαντικά από πέρυσι, και στην ακριβέστερη στόχευση των εισπρακτικών μηχανισμών. Τα κατασχετήρια εκδίδονται πλέον αφότου οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλευτούν το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, ώστε να διαπιστωθεί εκ των προτέρων εάν ο φορολογούμενος στον οποίο σχεδιάζεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έχει τραπεζικό λογαριασμό. Ακολουθεί το κατασχετήριο.

Πέρυσι, για 312.000 ΑΦΜ εκδόθηκαν 1.643.500 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ή 5,3 κατά μέσο όρο ανά φορολογούμενο και η συντριπτική πλειονότητα αυτών προσέκρουσε είτε σε κενούς λογαριασμούς είτε σε ανυπαρξία τραπεζικών λογαριασμών.

Δείτε όλα τα σχόλια