Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Προστασία πρώτης κατοικίας και το 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προστασία πρώτης κατοικίας και το 2019

Στην προστασία της πρώτης κατοικίας και από 1.1.2019 στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση, καθότι στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς ολοκληρώνεται η ισχύς ένταξης στον νόμο Κατσέλη. Πάντως, το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, είτε με το ίδιο είτε με άλλο προσωνύμιο, αναμένεται να ισχύσει και για του χρόνου, έστω κι αν συρρικνωθούν τα κριτήρια ένταξης. “Σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη, η πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως κι αν ονομάζεται. Απλώς τώρα, όπως είπαμε, είμαστε σε μια διαδικασία ότι υπάρχει όλο αυτό το στοκ των υποθέσεων που έχει συγκεντρωθεί στον νόμο Κατσέλη”, ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης για να προσθέσει πως “υπάρχει ένα αμοιβαίο, θα έλεγα, ενδιαφέρον και συμφέρον να βρεθεί μια λύση και από τις τράπεζες και επίσης όσοι έχουν το χρέος να μην περιμένουν σε εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια".

Τον Δεκέμβριο τα νεότερα

Συνεχίζοντας, ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα και του υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη, ανέφερε πως το περασμένο καλοκαίρι έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στον νόμο, όπως η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου. “Τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε την πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα κινηθούμε”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι, σε κάθε περίπτωση, "θα εγγυηθούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας". “Πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασία πρώτης κατοικίας. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, θα το δούμε τον Δεκέμβριο”, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι το νέο πλαίσιο θα είναι δομημένο με χαρακτηριστικά τής μετά την κρίση εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στον νόμο, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί, με τον αντιπρόεδρο να τονίζει ότι είναι αμοιβαία συμφέρον να βρεθεί λύση αποσυμφόρησης. Μάλιστα κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, εξηγώντας ότι στις περιπτώσεις που για μια υπόθεση εκτιμούν ότι θα υπάρξει κούρεμα δανείου με δικαστική απόφαση, είναι προτιμότερο να το κάνουν οι ίδιες, ούτως ώστε να “κλείνει” η υπόθεση. Ουσιαστικά, ο Γιάννης Δραγασάκης περιέγραψε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασία της πρώτης κατοικίας με πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως θα υπάρχουν προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.

120 δόσεις και ελβετικό φράγκο

Ο Γιάννης Δραγασάκης, αναφερόμενος στις 120 δόσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, έκανε γνωστό ότι θα συσταθεί διακυβερνητική επιτροπή για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια για τη βελτίωση του «οπλοστασίου» της αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, ενώ κατέληξε ότι συζητιούνται διάφορα σχήματα διευκολύνσεων.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, σημείωσε ότι θα περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου, ώστε να δούμε τι χρειάζεται να γίνει.

Οχτώ άξονες για την επόμενη μέρα

Όσον αφορά το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας, έκανε γνωστό ότι απαρτίζεται από 142 δράσεις και διαρκώς θα εμπλουτίζεται, με συγκεκριμένη στοχοποίηση, όπως είπε ο Γιάννης Δραγασάκης

Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες, εστίασε την προσοχή του στα ακόλουθα σημεία:

1. Στην αλλαγή του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση. Ολοκληρώνεται και ένας κύκλος αλλαγών στο εταιρικό δίκαιο, η σωστή εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι θέμα μόνο νόμων αλλά και καθημερινής πρακτικής, είπε, προσθέτοντας ότι μπαίνουν οι βάσεις για μια κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα

2. Στη σημασία των επενδύσεων, που, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, είναι κλειδί για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. "Προτεραιότητά μας είναι οι επενδύσεις, με ποιοτικές θέσεις εργασίας και συμβολή στην εξωστρέφεια. Απλουστεύουμε τον αναπτυξιακό νόμο με τροπολογίες, προχωρούμε σε νέο νόμο για στρατηγικές επενδύσεις" προσέθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης.

3. Στην επέκταση πρωτοβουλιών δημιουργίας επιχειρήσεων εξ αποστάσεως.

4. Στο θέμα της χρηματοδότησης, μέσω του οποίου δίνεται έμφαση με 35 νέα εργαλεία, συμπληρωματικά στο τραπεζικό σύστημα, που θα είναι και η «προίκα» στην Αναπτυξιακή Τράπεζα όταν αρχίσει να λειτουργεί.

5. Στη σημασία δράσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. "Δεν περιμένουμε μόνον ξένες επενδύσεις, η ανάπτυξη πρέπει να έχει ως βάση και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δημιουργούμε δομή υποστήριξης των ΜμΕ που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε ήδη τροπολογία ώστε η δράση να μπει σε εφαρμογή" ανέφερε ο κ.Δραγασάκης.

6. Στις δράσεις του ΕΣΠΑ. "Θα έχουμε την ευκαιρία να μπουν δυο δράσεις για μικρές επιχειρήσεις: η μια για επιχειρήσεις για εξαγωγικό προσανατολισμό με ποσοστά ενίσχυσης έως και 70% και η άλλη δράση θα έχει χαρακτήρα επιβράβευσης και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν και δεν έκαναν απολύσεις".

7. Στη δράση με διάσταση τα Βαλκάνια, καθώς η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. "Δημιουργούμε έναν οργανισμό διαβαλκανικής συνεργασίας και ανάπτυξης με στόχο να προαγάγουμε αυτή την περιοχή ώστε να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στις ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

8. Στον σχεδιασμό του στρατηγικού πλάνου 2020-2030. "Έχει ξεκινήσει η διαδικασία, προετοιμαζόμαστε" είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL