Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Έτοιμος έως το τέλος του έτους ο ενεργειακός χάρτης της επόμενης δεκαετίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Έτοιμος έως το τέλος του έτους ο ενεργειακός χάρτης της επόμενης δεκαετίας

Επενδύσεις 33 δισ. ευρώ και ενεργειακές παρεμβάσεις στις κατοικίες που αντιστοιχούν σε ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ετησίως απορρέουν από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που επίκειται η δημοσιοποίησή του, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ομιλία του σε συνέδριο.

Ο Γ. Σταθάκης εξήγησε ότι θα δημοσιοποιηθεί το πρώτο ολοκληρωμένο πόρισμα του Εθνικού Σχεδίου, που εκπονείται με ευθύνη της Εθνικής Επιτροπής, σε διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία. Θα διεξαχθούν τουλάχιστον δύο κύκλοι συζητήσεων στη Βουλή και έως το τέλος του έτους θα υποβληθεί στην Κομισιόν το πλήρες περίγραμμα για το πώς θα κινηθεί ενεργειακά η χώρα τα επόμενα χρόνια, συμπλήρωσε.

«Η συστράτευση προς τους στόχους που η Ελλάδα έχει συνυπογράψει και έχει δεσμευτεί με τη Συμφωνία του Παρισιού και την Ε.Ε. αποτελεί το μεγάλο στοίχημα. Ο ριζικός μετασχηματισμός στα έργα υποδομής, στην ενοποίηση των αγορών ενέργειας, στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και, συνολικά, στη λειτουργία του συστήματος ενέργειας αποτελεί τεράστιο πεδίο επενδύσεων. Οι εκτιμήσεις, που αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, μιλούν για επενδύσεις που αγγίζουν περίπου τα 33 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία» ανέφερε ο Γ. Σταθάκης.

Χαρακτήρισε ως τον πιο δύσκολο στόχο την εξοικονόμηση, κατά τουλάχιστον 30%, στην τελική κατανάλωση ενέργειας και μεγάλη πρόκληση τον εξηλεκτρισμό σε τομείς που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, όπως οι μεταφορές, αλλά και η ψύξη - θέρμανση, για τους οποίους ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο.

Μίλησε για έναν τεράστιο μετασχηματισμό που θα απαιτηθεί ώστε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να γίνουν πλέον η κύρια πηγή ενέργειας, υπενθυμίζοντας ότι βάσει των στόχων της Ε.Ε. σε 12 χρόνια θα πρέπει το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας να φθάσει τουλάχιστον στο 30%.

Προς τούτο, υπογράμμισε ο υπουργός, γίνονται διάφορες παρεμβάσεις, μεταξύ αυτών η υιοθέτηση συστήματος διαγωνιστικών διαδικασιών για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, το οποίο ήδη οδηγεί προς τιμές ανταγωνιστικές με τις «συμβατικές» πηγές ενέργειας, και η εγκατάλειψη της «μονοκαλλιέργειας» μεγάλων επενδύσεων σε ΑΠΕ με τη θεσμοθέτηση των ενεργειακών κοινοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL