Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος: Στα 3,6 δισ. οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Αύγουστο

Δημιουργήθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 15,8%

Την ιδιαίτερη θετική πορεία του τουρισμού στη χώρα μας για τη φετινή χρονιά ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως προκύπτει, στα 3,6 δισ. αυξήθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Αύγουστο, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2018 αυξήθηκαν στα 11,76 δισ. ευρώ από 10,58 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ως φαίνεται, για τον μήνα Αύγουστο δημιουργήθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 15,8% (οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 18,8%) και οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,1% (οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 11,5%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, που οφείλεται κυρίως σε επιδείνωση του ισοζυγίου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αντίθετα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο μεταφορών βελτιώθηκαν. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017 και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 1,4%. Το ισοζύγιο μεταφορών παρουσίασε βελτίωση, κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές κατά 13,0%.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 3,6 δισ. τον Αύγουστο, από 3,55 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017, με τις εισπράξεις στο οκτάμηνο να διαμορφώνονται στα 11,76 δισ. ευρώ από 10,58 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 910 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 857 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο του 2017, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 961 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Γ. Α.

Δείτε όλα τα σχόλια