Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Έρχονται ρυθμίσεις και "κουρέματα" από τις τράπεζες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχονται ρυθμίσεις και "κουρέματα" από τις τράπεζες

Ξεκίνησαν οι τράπεζες τη διασταύρωση των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων των 170.000 δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη. Αξίζει να σημειωθεί πως ολοκλήρωσαν την ψηφιοποίηση των 170.000 φακέλων του νόμου Κατσέλη και κάνοντας χρήση της διάταξης για άρση του τραπεζικού απορρήτου θα διασταυρώσουν μέσω της πλατφόρμας του «Τειρεσία» ποιοι από τους δανειολήπτες βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών τους και ποιοι, ενώ διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία και αξιοσέβαστες τραπεζικές καταθέσεις σε διαφορετική τράπεζα από αυτήν στην οποία χρωστούν, εκμεταλλεύονται τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου και πολύ απλά δεν πληρώνουν. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα αφορά μόνο μεγάλες καταθέσεις.

2.000 βγήκαν για να μην αρθεί το απόρρητο...

Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες αποκτούν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και να προτείνουν στους δανειολήπτες ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που θα αποφάσιζε το δικαστήριο, όταν θα εκδικαζόταν το αίτημα υπαγωγής τους στον νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη, οι οφειλέτες υποχρεώνονται να παραιτηθούν από το τραπεζικό τους απόρρητο ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που αλλού έχουν τα χρέη και αλλού τις καταθέσεις και άρα είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές που κάνουν κατάχρηση του νόμου δημιουργώντας «έμφραγμα» στα δικαστήρια. Μέχρι σήμερα, σχεδόν 2.000 δανειολήπτες αποφάσισαν, με δική τους πρωτοβουλία, να εξέλθουν από τον νόμο, ούτως ώστε να μη γίνει άρση στο τραπεζικό τους απόρρητο.

Έρχονται ρυθμίσεις από 1η Νοεμβρίου

Την ίδια ώρα, με ρυθμίσεις θα επιδιώξουν οι τράπεζες να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών που δεν έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη , ενώ παράλληλα βάζουν μπροστά τις εξωδικαστικές λύσεις στα στεγαστικά και καταναλωτικά που βρίσκονται στην ομπρέλα του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα "κουρέματα" είναι της τάξεως του 20% με 50% στα στεγαστικά δάνεια, ανάλογα με την εισοδηματική, περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη, και ύψους 85% στα καταναλωτικά.

Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται από τις αρχές του επόμενο μήνα και απευθύνονται σε όλους τους ιδιώτες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση. Στόχος των τραπεζών είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα στις ρυθμίσεις αυτές και να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα στον SSM (εποπτικός βραχίονας ΕΚΤ), ο οποίος έχει θέσει στο “στόχαστρο” τα προβληματικά δάνεια των συστημικών τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL