Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Υπουργείο Οικονομίας κατά ΣΕΒ: / Υπουργείο Οικονομίας κατά ΣΕΒ: Η ανταγωνιστικότητα αναβαθμίστηκε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Οικονομίας κατά ΣΕΒ: / Υπουργείο Οικονομίας κατά ΣΕΒ: Η ανταγωνιστικότητα αναβαθμίστηκε

Σε απάντηση προς τον ΣΕΒ και τις θέσεις που διατύπωσε σε προηγούμενο εβδομαδιαίο δελτίο για την πτώση της κατάταξης της χώρας κατά τέσσερις θέσεις στην Έκθεση Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας, προβαίνοντας σε καταγγελίες για τα όσα αναφέρει ο Σύνδεσμος και αφήνοντας παράλληλα "αιχμές" για τον τρόπο που λειτουργεί.

Όπως σημειώνει, «ο δείκτης ανταγωνιστικότητας καταρτίζεται με νέα μεθοδολογία και συνεπώς η σύγκριση με προηγούμενα έτη (εκτός του 2017) δεν είναι δυνατή», ενώ επισημαίνεται πως «η κατάταξη πλέον στηρίζεται περισσότερο σε στατιστικά στοιχεία από διεθνείς πηγές (70%), και λιγότερο σε ερωτηματολόγια του WEF (30%, από 69% προηγουμένως) και έτσι επηρεάζεται λιγότερο από υποκειμενικές εκτιμήσεις περί της γενικότερης κατάστασης της χώρας». Επίσης, αναφέρεται πως, στο πλαίσιο του νέου ερωτηματολογίου, "το ειδικό βάρος των ερωτηματολογίων του ΣΕΒ στην τελική αξιολόγηση του WEF μειώθηκε κατά πολύ, με αποτέλεσμα η χώρα να κερδίσει 34 θέσεις σε σχέση με την κατάταξη που διατηρούσε βάσει του παλαιού ερωτηματολογίου, σε μεγαλύτερο μάλιστα πλήθος χωρών".

Πώς αποτυπώνεται η βελτίωση

Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Οικονομίας σημειώνει ότι, στην Έκθεση του 2018 (έτος αναφοράς 2017), η Ελλάδα υποχώρησε -παρά τη μικρή βελτίωση στην επίδοσή της- στη διεθνή κατάταξη κατά μόλις τέσσερις θέσεις, από την 53η στην 57η, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από οικονομική αστάθεια σε γειτονικές χώρες, όμως παραμένει το γεγονός της τεράστιας αναβάθμισης της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας μόλις περιορίστηκαν «οι υποκειμενικές εκτιμήσεις». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, στην Έκθεση του 2018, η Ελλάδα σε μια σειρά επιμέρους υποδεικτών (βλ. ενδεικτικά Υγεία, αναλογία μαθητών - δασκάλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πρόσβαση σε αγαθά όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα) σημειώνει πολύ υψηλές επιδόσεις.

"Ο ΣΕΒ μόνο σύμμαχος δεν ήταν"

Επίσης υπάρχει και μια καταγγελία του υπουργείου, καθώς στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "κατά το διάστημα που οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας σε όλα τα επίπεδα προσπαθούσαν να αποδείξουν τη στρεβλότητα της παλαιάς μεθοδολογίας, ώστε έτσι να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας διεθνώς, ο ΣΕΒ μόνο σύμμαχος δεν ήταν σε αυτήν την προσπάθεια. Αντίθετα, μέχρι και πρόσφατα, εκπρόσωποί του υπεράσπιζαν με θέρμη τη μεθοδολογία που σήμερα θεωρείται εντελώς ξεπερασμένη".

Στον ίδιο τόνο στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "είναι αν μη τι άλλο άχαρο, επιφανείς εγχώριοι θεσμοί να επιδιώκουν να παρουσιάζουν τις οικονομικές συνθήκες δυσμενέστερες των πραγματικών, παραγνωρίζοντας τη σημαντική βελτίωση που επιτυγχάνεται" και καταλήγει: "Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα, είναι και τώρα ανοιχτό, από καλύτερες θέσεις μάλιστα, σε αυτόν τον διάλογο για το παρόν και το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας".

Γ. Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL