Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
"Στα 22 δισ. ευρώ οι συνολικές επενδύσεις από 35 χρηματοδοτικά εργαλεία την επόμενη τριετία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Στα 22 δισ. ευρώ οι συνολικές επενδύσεις από 35 χρηματοδοτικά εργαλεία την επόμενη τριετία"

Στοχευμένη ενίσχυση διαφορετικών κατηγοριών επιχειρηματικής δραστηριότητας παρέχουν 35 χρηματοδοτικά εργαλεία με 7,5-8 δισ. ευρώ που σε βάθος τριετίας θα μοχλεύσουν συνολικά στην αγορά 22 δισ. ευρώ, είπε ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Αναφερόμενος στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκη, με τις διοικήσεις και στελέχη των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι «τα πράγματα αλλάζουν, η ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώνεται, οι καταθέσεις επιστρέφουν, υπάρχει πιστωτική επέκταση στα επιχειρηματικά δάνεια (όχι στα καταναλωτικά και γενικά προς ιδιώτες). Το κράτος από την άλλη κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει».

«Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση και είναι πάρα πολλά, 35 χρηματοδοτικά εργαλεία που αθροίζουν 7,5-8 δισ. ευρώ. Όταν αυτά μοχλευθούν και μπουν και οι ιδιωτικές επενδύσεις, θα φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας. Τα προγράμματα είναι επεξεργασμένα ώστε να βοηθήσουν διαφορετικές κατηγορίες επχειρηματικής δραστηριότητας και θα βοηθήσουν να πάρει πλέον δυναμικά μπρος η ελληνική οικονομία», όπως είπε.

Αναφερόμενος ειδικά στο πρόγραμμα «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι «είναι ένα από τα fund που θα γίνει μέσα από την ΓΓ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Ο λόγος που συστήθηκε, με 300 εκατ. ευρώ συμμετοχής Δημοσίου και ιδιωτών, είναι ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με δυναμισμό και καλές προοπτικές, αλλά τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Αυτές θέλουμε να βοηθήσουμε να αναδιαρθρωθούν για να προχωρήσουν ... Προηγήθηκε έρευνα αγοράς που έδειξε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από τέτοιου είδους επιχειρήσεις, που χρήζουν αναδιάρθρωσης αλλά έχουν προοπτική».

Ο ίδιος σημείωσε ότι με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς διαβούλευση «ίσως και την επόμενη εβδομάδα» από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, «αλλάζει επίσης το νομοσχέδιο για τις "στρατηγικές" επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ και η μεγάλη αλλαγή και κύριο χαρακτηριστικό είναι η προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα θελκτική και στην βιομηχανία».

Ήδη ωστόσο υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, με τελευταίο παράδειγμα την καπνοβιομηχανία και την British American Tobacco που επενδύει 150 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα δημιουργώντας 250 θέσεις εργασίας, ενώ έχει προηγηθεί η αντίστοιχη ιαπωνική τοποθέτηση στην ΣΕΚΑΠ, που «έχει ρίξει πάρα πολλά χρήματα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να μεταφέρουν και άλλα τμήματα της παραγωγής από τον υπόλοιπο κόσμο, στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι χρήσιμο μόνο για την απασχόληση στην βιομηχανική δραστηριότητα, αλλά και για τους αγρότες» που παράγουν καπνά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL