Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
"Ψήφος εμπιστοσύνης" από ΔΝΤ, ΕΚΤ, αγορές και πραγματική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ψήφος εμπιστοσύνης" από ΔΝΤ, ΕΚΤ, αγορές και πραγματική οικονομία

Μπαράζ αισιόδοξων νέων είχαμε χθες στο μέτωπο της οικονομίας, τα οποία έρχονται να προστεθούν στις επί τα βελτίω αναθεωρήσεις των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάκαμψη και την αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τη Fitch. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια ασυνήθιστη κίνησή του όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, ανεβάζει τον πήχη των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της χώρας. Πλέον, εκτιμά πως έως και το 2022 η Ελλάδα θα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ο συνδυασμός επιταχυνόμενης ανάπτυξης που αναμένει το Ταμείο σε συνδυασμό με το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών θα έχει βεβαίως αντανάκλαση και στο δημόσιο χρέος. Έτσι, ακολουθώντας αυτό μια καθοδική τροχιά, από το 188,1% του ΑΕΠ φέτος, θα υποχωρήσει σύμφωνα με το ΔΝΤ στο 151,1% του ΑΕΠ το 2023.

Στο "εσωτερικό μέτωπο", η ενθαρρυντική είδηση ήταν η διαβεβαίωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς και ότι οι αρνητικές χρηματιστηριακές εξελίξεις προκλήθηκαν από καθαρώς εξωγενείς παράγοντες.

Άνοδος βιομηχανικού δείκτη

Εξίσου θετικά όμως είναι τα νέα και από τον χώρο της πραγματικής οικονομίας. Στοιχεία τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν άνοδο κατά 1,4% του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Αυγούστου και ως εκ τούτου και άνοδο κατά 0,8% του μέσου γενικού δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018.

Εξομάλυνση στην αγορά

Συνεπεία των εξελίξεων αυτών, το κλίμα έδειξε χθες σαφείς τάσεις εξομάλυνσης στην αγορά κρατικών χρεογράφων, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, από το 4,606% προχθές, στα επίπεδα του 4,490%.

ΔΝΤ: Ανάκληση εκτιμήσεων έπειτα από δύο χρόνια

Δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεσή του Fiscal Monitor, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακαλεί τις εκτιμήσεις του στις οποίες επέμενε από το 2016 και τις βελτιώνει δεχόμενο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέρχεται -σε όρους ενισχυμένης εποπτείας- σε 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2018 έως και το 2022, ενώ για το 2023 το προσδιορίζει κατά τι μικρότερο, σε ποσοστό 3% του ΑΕΠ. Από τη μία πλευρά, η πρόβλεψη αυτή του ΔΝΤ δεν βλέπει υπερπλεόνασμα, όπως προβλέπει η Αθήνα, η οποία ευελπιστεί σε υπέρβαση του επίσημου στόχου 3,5% του ΑΕΠ. Από την άλλη, όμως, στην έκθεση Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί, δεν υπάρχει αναφορά στο ζήτημα των συντάξεων ή των αντίμετρων. Ωστόσο, η μη αναφορά σε συνδυασμό και με το ότι το Ταμείο έδειξε να υιοθετεί ποσοστά ανάλογα με εκείνα του προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπως για παράδειγμα ο ρυθμός ανάπτυξης (2% φέτος και 2,4% το 2019 έναντι 2,1% και 2,%% του προσχεδίου) ερμηνεύεται και ως ενσωμάτωση του 3,56% του ΑΕΠ ως κυβερνητική πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις.

Στις κυριότερες προβλέψεις του, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ακόμη ότι:

- Το πρωτογενές πλεόνασμα -σε όρους ενισχυμένης εποπτείας- προσδιορίζεται σε 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2018 έως και το 2022, ενώ το 2023 υπολογίζεται σε 3% του ΑΕΠ.

- Το δημόσιο χρέος, ακολουθώντας καθοδική τροχιά, από 188,1% του ΑΕΠ φέτος, καταλήγει στο 151,1% του ΑΕΠ το 2023.

- Τα έσοδα Γενικής Κυβέρνησης υποχωρούν δραστικά ως ποσοστό του ΑΕΠ και, από 48,7% φέτος, καταλήγουν στο 45% τη διετία 2022 - 2023.

- Οι δαπάνες ακολουθούν και εκείνες στο ίδιο διάστημα μια αντίστοιχα πτωτική πορεία και, από 48,1% του ΑΕΠ φέτος, καταλήγουν στο 44,9% το 2022, πριν ενισχυθούν κατά μισή μονάδα, στο 45,4%, του ΑΕΠ το 2023.

Αρνητικός δημόσιος πλούτος

Στην έκθεση επιχειρείται ο προσδιορισμός του «δημόσιου πλούτου» μεταξύ εξήντα εννέα ανεπτυγμένων χωρών. Στην άσκηση αυτή, ο δημόσιος πλούτος προσδιορίζεται στη βάση όλων των στοιχείων που έχει στην κατοχή του και όλων όσων οφείλει το Δημόσιο σε εξήντα εννέα χώρες.

Ελλάδα και Νορβηγία βρίσκονται στα δύο άκρα της κλίμακας. Στην Ελλάδα, ο καθαρός δημόσιος πλούτος, υπό το βάρος ενός τεράστιου δημόσιου χρέους, υπολογίζεται σε -111% του ΑΕΠ, όταν στη Νορβηγία φτάνει το +348% του ΑΕΠ.

Ο Γ. Στουρνάρας μίλησε: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι "οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες". Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτE, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 200 εκατ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι "η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL