Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ανοίγει ο δρόμος για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης από τις αρχές του 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει ο δρόμος για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης από τις αρχές του 2019

Τον δρόμο για την προκήρυξη του διαγωνισμού σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης, στις αρχές του 2019, ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI), με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού Αριάδνη Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, ανοίγει η επίτευξη συμφωνίας στην Ε.Ε. για τη διαλειτουργικότητα αναφορικά με το πρότζεκτ EuroAsia Interconnector.

Συγκεκριμένα, προχθές, σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Κομισιόν στις Βρυξέλλες, επετεύχθη συμφωνία για το θέμα της διαλειτουργικότητας με τα υπόλοιπα σκέλη του PCI (Κρήτη - Κύπρος, Κύπρος - Ισραήλ) που μάλιστα είναι κοντά στο πνεύμα σχετικής πρότασης του ΑΔΜΗΕ.

Συμφωνήθηκε έως τις 30 Οκτωβρίου να συγκροτηθεί τεχνική επιτροπή, με αντικείμενο τον καθορισμό των ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών, που σχετίζονται αποκλειστικά με τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των τριών επιμέρους σκελών του PCI.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και Κύπρου (ΔΣΜΚ), εκπρόσωποι της Αριάδνη Interconnection και της εταιρείας Euroasia Interconnector και εκπρόσωπος του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E). Η Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει καταλήξει στις τεχνικές προδιαγραφές επί της διαλειτουργικότητας, που θα ενσωματωθούν στη συνέχεια στους -ξεχωριστούς- διαγωνισμούς για τα τρία σκέλη του PCI.

Η απόφαση της ΡΑΕ που ανέθετε τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής στην Αριάδνη Interconnection θα επικαιροποιηθεί, ώστε να λάβει υπόψη τη σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής.

Η πλευρά Euroasia Interconnector οφείλει να αναγνωρίσει την Αριάδνη Interconnection ως φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής αποσύροντας όλες τις νομικές ενστάσεις και διεκδικήσεις της.

Εν συνεχεία καλείται να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης με ποσοστό έως 39%, υπογράφοντας έως τις 10 Ιανουαρίου 2019 τη συμφωνία μετόχων, που έχει κατατεθεί από τον Ιούλιο (θα προστεθούν και τα τεχνικά στοιχεία της διαλειτουργικότητας, της τεχνικής επιτροπής) και καταθέτοντας το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνη Interconnection έχει οριστεί στα 200 εκατ. ευρώ (απόφαση ΡΑΕ).

Κατόπιν των ανωτέρω θα μπορεί να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Κρήτη - Αττικής.

Σημειώνεται ότι όλες οι μελέτες που έχει ήδη εκπονήσει η Euroasia Interconnector για το έργο και η επεξεργασία για μελλοντικές ενέργειες (π.χ. τυχόν αίτηση χρηματοδότησης από το Ταμείο Connecting Europe Facility) θα μεταβιβαστούν στην Αριάδνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL