Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Ευ. Τσακαλώτος: Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος: Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Βουλή σχετικά με τη συζήτηση για την κατάσταση των τραπεζών. Ο Ευ. Τσακαλώτος κάλεσε τους βουλευτές «να μην λέτε ότι οι τράπεζες καταρρέουν και ότι είναι σε χάλια κατάσταση. Δεν είναι σωστό, αλλά δεν είναι και αλήθεια και αυτό είναι το πιο σημαντικό». Ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε εκτενώς στα θετικά στοιχεία για τις τράπεζες παρατηρώντας ότι «αυτά είναι που κοιτάνε, όχι αυτοί που σορτάρουν, αλλά οι επενδυτές που μακροπρόθεσμα θέλουν να βγάλουν λεφτά».

Ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν βγει από τον ELA κι οι άλλες δύο θα βγουν τα Χριστούγεννα, ενώ επισήμανε ότι οι τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα stress tests, έπιασαν και ξεπέρασαν τους στόχους για τα κόκκινα δάνεια, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες κι οι καταθέσεις τους αυξάνονται. Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ο αγώνας των τραπεζών για να μειωθούν «πρέπει να συνεχιστεί», τονίζοντας όμως ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως «αυτή η πρόκληση είναι εντελώς αντιμετωπίσιμη».

Ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων

Σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «αυτό που κάνουμε εμείς δεν είναι εναλλακτικά σενάρια. Εμείς καταθέτουμε τι θέλουμε να κάνουμε, το οποίο αντιμετωπίζει και τη μη μείωση των συντάξεων, έχει κομμάτι από τα αντίμετρα και πώς θα αντιμετωπίσουμε όλα τα άλλα τα αντίμετρα». Ο Ευ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι στον προϋπολογισμό θα συνεχιστεί η ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων παρατηρώντας ότι «θα είναι 1 με 1,2 δισ. ευρώ επεκτατική πολιτική, που το μεγάλο κομμάτι πάει στα λαϊκά στρώματα».

Ο Ευ. Τσακαλώτος σχολίασε δηκτικά ότι του προκαλεί έκπληξη το πόσο λίγο ξέρει για την Ευρώπη το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» υπενθυμίζοντας ότι από το 2010 έχει καθιερωθεί το ευρωπαϊκό εξάμηνο με την κάθε χώρα να καταθέτει στην Κομισιόν σενάριο βάσης για την εκτίμηση του πρωτογενούς αποτελέσματος χωρίς καμία παρέμβαση. Ο Ευ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η Ν.Δ. έχει πολιτικό πρόβλημα, καθώς «έβαλε όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι» στηρίζοντας στις συντάξεις το αφήγημα περί μη εξόδου από τα Μνημόνια, και προέβλεψε ότι το νέο «καλάθι» θα είναι η έξοδος στις αγορές.

«Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίζεται βήμα - βήμα όλο τον τελευταίο χρόνο. Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί από το 11% στο 4%» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρατηρώντας ότι το κόστος δανεισμού «παραμένει υψηλό», αλλά «με προοπτική να μειωθεί ακόμα παραπάνω» όταν υποχωρήσουν οι αναταράξεις εξαιτίας της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Αργεντινής. «Κατανοούμε την αγωνία της αντιπολίτευσης καθώς μέρα με τη μέρα ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για ακύρωση του μέτρου των συντάξεων φαίνεται να επιτυγχάνεται» σημείωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Χαμηλοί τόνοι από τον Ν. Δένδια

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη χθεσινή θετική αντίδραση του Χρηματιστηρίου και κράτησε χαμηλούς τόνους για το ζήτημα των τραπεζών, όπως επισήμανε κι ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο Ν. Δένδιας καταλόγισε στην κυβέρνηση «αστοχία» σχετικά με τον μη χειρισμό του ζητήματος των κόκκινων δανείων, ενώ, σχετικά με τον προϋπολογισμό, ισχυρίστηκε ότι η μη περικοπή των συντάξεων «προϋποθέτει θυσία των ελαφρύνσεων». Για τη μη επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL