Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Τα επόμενα βήματα στις αγορές και οι κίνδυνοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα επόμενα βήματα στις αγορές και οι κίνδυνοι

Κάθε μέρα που περνά οι πολίτες θα εμπεδώνουν πως η κατάσταση στην οικονομία γίνεται ολοένα καλύτερη. Το παραπάνω αποτελεί μία από τις βασικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την πορεία από εδώ και στο εξής.

Ωστόσο, πέρα από τα πολύ σημαντικά, όπως είναι η κατάργηση του μέτρου για τις συντάξεις και οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τα οποία δρομολογούνται, όπως και η αύξηση του κατώτατου μισθού με την παράλληλη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε κάποιες κινήσεις οι οποίες θα δείχνουν την επιπλέον ομαλοποίηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία.

Όπως όλες οι χώρες του κόσμου, έτσι και η Ελλάδα θα κληθεί να αναζητήσει χρηματοδότηση από τις αγορές δίνοντας και το σήμα ότι η ανάκαμψη αφορά όλα τα επίπεδα της οικονομικής διάρθρωσης της χώρας. Κάτι τέτοιο φυσικά θα πρέπει να γίνει με προσοχή και με το κατάλληλο επιτόκιο, ώστε να αποτελεί συμφέρουσα επιλογή η έκδοση ομολόγων από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα θα κληθεί να “χαλαρώσει” έτι περαιτέρω τα capital controls σε δύο φάσεις, εκ των οποίων η δεύτερη αναμένεται να αποτελέσει την ολοκληρωτική άρσης τους σηματοδοτώντας και σε συμβολικό επίπεδο την επόμενη μέρα των Μνημονίων.

Πρόγραμμα "εξόδων" 2019

Πάντως, λόγω της ύπαρξης του λεγόμενου χρηματοδοτικού “μαξιλαριού” ύψους 24,1 δισ. ευρώ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για την επόμενη διετία τουλάχιστον ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο, αυτό της μη έκδοσης νέων ομολόγων. Άρα το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να σχεδιάσει τις εξόδους του στις αγορές χωρίς καμία απολύτως πίεση και με μόνο κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού χρέους και όχι για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις.

Ούτως ή άλλως η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους, εκτός κι αν παρουσιαστεί κάποια μεγάλη ευκαιρία, καθώς αυτή τη στιγμή η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 4%. Η εξήγηση που δίνουν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει σίγουρα να κάνει με την αναταραχή σε Αργεντινή και Τουρκία. Ωστόσο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να ανακοινώσει ένα πλήρες πλάνο επερχόμενων εξόδων στις αγορές για το 2019.

Η "απειλή"

Στο μεσοδιάστημα η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να έχει λυθεί το ζήτημα των συντάξεων με ήπιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές. Προφανώς, μια λύση κοινή συναινέσει θα ήταν το καλύτερο σενάριο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατάργηση της περικοπής.

Σε περίπτωση που η γερμανική πλευρά αποφάσιζε να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση, τότε θα μπορούσε να “μπλοκάρει” την πρώτη δόση επιστροφής των κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP/ANFA»), ύψους 600 εκατ., ενώ παράλληλα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια πρόσκαιρη αναταραχή στις αγορές.

Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, που η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα και προσπαθώντας να “πείσει” τους εταίρους με επιχειρήματα, χωρίς ωστόσο να σκοπεύει να παρεκκλίνει από τη βασική της κατεύθυνση, που δεν είναι άλλη από την ακύρωση του μέτρου αυτού. Σε κάθε περίπτωση πάντως η όποια ενδεχόμενη αναταραχή στις αγορές δεν δημιουργεί ανησυχία στην κυβέρνηση, λόγω του ότι υπάρχει το προαναφερόμενο "μαξιλάρι" των 24,1 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών

Πάντως, οι "αγορές" (σε αντίθεση με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις) δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει τελικά με τις συντάξεις. “Οι επενδυτές κατανοούν για ποιο λόγο η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο” ανάφεραν πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αποτιμώντας τα όσα ειπώθηκαν στο παρασκήνιο της ελληνικής αποστολής κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στο Λονδίνο για τη συμμετοχή στο 13o Roadshow.

Παράλληλα, προσέθεταν πως, όταν τους εξηγηθούν οι λόγοι για την ανάγκη κατάργησης του μέτρου, αντιλαμβάνονται τους λόγους, ενώ δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται να πραγματοποιηθεί η περικοπή.

Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, αυτό το οποίο προσέχουν οι υποψήφιοι επενδυτές είναι να διαπιστώσουν πως η ελληνική οικονομία ολοένα και ανακάμπτει, υπάρχει ένα αποτελεσματικό Δημόσιο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Δεκέμβριο θα "καθαρίσει" η εικόνα

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα θα ξεκαθαρίσει είτε τον Νοέμβριο είτε τον Δεκέμβριο σε σχέση με το φλέγον αυτό θέμα, ενώ δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να δείξει τις... διαθέσεις της ήδη από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου μη συμπεριλαμβάνοντας το μέτρο αυτό στο κείμενο (πάντως μειώνονται οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο).

Ωστόσο, μπορεί τελικά αυτό να μη συμβεί και η πρόβλεψη του μέτρου να εμφανιστεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο.

Σίγουρα ο διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες, ενώ υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL