Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Με προτάσεις τα επιμελητήρια στον διάλογο για το επιχειρηματικό περιβάλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με προτάσεις τα επιμελητήρια στον διάλογο για το επιχειρηματικό περιβάλλον

Σειρά προτάσεων και μέτρων τα οποία θα διευκολύνουν την αδειοδότηση των επιχειρήσεων της βιομηχανίας και της εφοδιαστικής, καθώς και τη χωροθέτηση των περιοχών που αυτές θα λειτουργούν απέστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, "ο επιχειρηματικός κόσμος ακούει θετικά και αισιόδοξα τις πρώτες ενέργειες και δραστηριότητές σας για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη βιομηχανία, την εφοδιαστική και γενικότερα στις επενδύσεις.

Όπως γνωρίζετε, η ΚΕΕ για σειρά ετών έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, με συμμετοχές, υποβολή υπομνημάτων, κατάθεση προτάσεων κ.λπ., σε θέματα υψίστης προτεραιότητας που αφορούν όλο το πεδίο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και ιδίως τους τομείς της επιχειρηματικής χωροθεσίας και της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης.

Οι εν λόγω πρωτοβουλίες μας αποσκοπούσαν και αποσκοπούν στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη και νόμιμη χωροθέτηση και εγκατάσταση των επιχειρήσεων, ιδίως των μεταποιητικών, καθώς και των επιχειρήσεων εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) που θα επιτρέψουν την ταχύτερη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους παράλληλα με την περιβαλλοντική απορρύπανση και την περιβαλλοντική προστασία. Οι πρωτοβουλίες αυτές συνδέονται με σημαντικές αναδιατάξεις στις χρήσεις γης, καθώς και στους βαθμούς όχλησης, οι οποίοι πρέπει να καταργηθούν, προκειμένου η κατάταξη της όχλησης των επιχειρήσεων να προκύπτει ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής αξιολόγησης της υποδομής τους και μόνον αυτής.

Κύριος πυλώνας της πολιτικής μας στον τομέα αυτό υπήρξε η προσπάθεια και συμβολή μας προς την Πολιτεία για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, δηλαδή οργανωμένων υποδοχέων επιχειρηματικότητας που θα επιτρέψουν υπό προϋποθέσεις την ακώλυτη ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε συνθήκες περιβαλλοντικά αποδεκτού καθεστώτος και με αξίες γης σε πλαίσιο 'λογικό' και ανεκτό για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Προτεραιότητά μας στον τομέα αυτό είναι η οργάνωση και πολεοδόμηση των άτυπων συγκεντρώσεων βιομηχανιών και εφοδιαστικής που υπάρχουν σε εκατοντάδες διάσπαρτες πυκνώσεις στη χώρα και συνιστούν μόνιμη απειλή σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών και περιβαλλοντικών ατυχημάτων (Μάνδρα, Μάτι κ.λπ.). Παράλληλη επιδίωξή μας είναι και η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, σε αδόμητες εκτάσεις σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας που διαπιστώνονται συνθήκες βιώσιμων επενδύσεων.

Κατά την ίδια έννοια, οι προσπάθειές μας για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων αποσκοπούσαν και αποσκοπούν στην κατάργηση κάθε δυσμενούς γραφειοκρατικής εμπλοκής και στη μείωση των φαινομένων πελατειακής διαχείρισης.

Με αφετηρία το πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων σας, απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε τη συνδρομή σας για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού συντονισμού στην ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και το περιεχόμενό τους, καθώς και στην επίσπευση, υποβοήθηση και υποστήριξη της υλοποίησης επενδύσεων επιχειρηματικών πάρκων, η ανάπτυξη των οποίων προϋποθέτει μια ορατή, δυναμική και αποφασιστική στάση προώθησης εκ μέρους της κυβέρνησης".

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, στην επιστολή της, παραθέτει τις συγκεκριμένες προτάσεις της, που αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη χωροθέτηση και εγκατάσταση των επιχειρήσεων, το νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης επιχειρήσεων βιομηχανίας και εφοδιαστικής, τη νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό του μετοχικού κεφαλαίου φορέων υλοποίησης επιχειρηματικών πάρκων πριν την ΚΥΑ, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στην ελληνική επικράτεια, τα χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων και χρηματοδότησης της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων, αλλά και το θέμα του επιχειρηματικού πάρκου Ασπροπύργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL