Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Η κατεύθυνση της κατάργησης της περικοπής συντάξεων παραμένει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κατεύθυνση της κατάργησης της περικοπής συντάξεων παραμένει

Προς κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων οδεύει η κυβέρνηση, καθώς, ως φαίνεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα στοιχεία είναι με το μέρος της, παρά την πολιτικής χροιάς χρήση της φράσης "pacta sunt servanda" που επανέλαβε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν ερωτώμενος για το θέμα αυτό.

Αφενός οι τριήμερες συζητήσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα δείχνουν ότι υπάρχει συνεκτίμηση για υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και αφετέρου φαίνεται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, πως δεν έχει τεθεί ούτε από το ΔΝΤ ζήτημα διαρθρωτικής διάστασης του μέτρου.

Συμφωνία για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υπήρξε χθες, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο χρόνος εφαρμογής τους εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο, η συζήτηση για τον οποίο, τόσο για το 2018 όσο και το 2019 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και σχετική ανακοίνωση των θεσμών που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ερωτηθείς για το ποια μέτρα θα γίνουν πότε, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας απάντησε ότι υπάρχει περιθώριο αλλαγών, χωρίς βεβαίως να το επιβάλλουν οι θεσμοί. «Έχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Σχετικά με το εάν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (1η Οκτωβρίου στη Βουλή) η ακύρωση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων, ο συγκεκριμένος παράγοντας είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν το ξέρω. Εμένα με ενδιαφέρει εάν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν», προσθέτοντας ότι «όλα τα πράγματα που είναι καλά είναι καλύτερα να γίνουν πριν και όχι μετά».

Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αλλά συζήτηση

Αναφορικά με τον ντόρο του τηλεγραφήματος του ΑΠΕ-ΜΠΕ (αναλυτικά, σελ. 3) ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, αλλά για ακύρωσή του, ανέφερε ότι «ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση» δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι έχει αυξηθεί στην πράξη ο βαθμός ελευθερίας της κυβέρνησης.

Θεσμοί: Η συζήτηση συνεχίζεται

Θα συνεχιστεί ο διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες, όπως τόνιζαν χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Όπως ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση, "υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων".

Ακόμη, ανέφεραν ότι η αποστολή ήταν μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στη μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής, καταλήγοντας στο ότι "ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL