Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ 50% για μικρές περιουσίες

Σε δύο φάσεις τη διετία 2019 - 2020 - Στόχος για 30% μεσοσταθμική ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων

Δραστικές μειώσεις, σε ποσοστό 30%, στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν το επόμενο έτος περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Η μείωση θα είναι περισσότερο αισθητή στους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία, με το ποσοστό μείωσης να φθίνει όσο αυξάνεται η συνολική περιουσία. Θα πρυτανεύσει δηλαδή, σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, η λογική τύπου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Μάλιστα, άμεσα εμπλεκόμενες με το θέμα αρμόδιες πηγές εξήγησαν ότι στόχος είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% στις χαμηλές ιδιοκτησίες και κατά 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, η πρώτη το 2019 και η δεύτερη το 2020, χρονιά κατά την οποία η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων θα τύχει μείωσης που θα ανακουφίσει τη στενότητα των διαθέσιμων πόρων τους.

Οι ίδιες πηγές παρατήρησαν ότι, ακόμη και μετά την εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών, θα απομένει δημοσιονομικός χώρος ικανού ύψους, περίπου 200 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για διόρθωση στρεβλώσεων στη δομή του φόρου, με σκοπό να γίνει αναλογικότερος και δικαιότερος. Έτσι, μετά την κατανομή και των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, η συνολική μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από το 26,18% (της μείωσης στη δεύτερη φάση) θα φτάσει το 30% σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση.

Με βάση τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ήδη αποκρυσταλλώνονται ποσοτικά τα οφέλη που θα προκύψουν για ιδιοκτήτες ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ενδεκιτικά είναι δε τα κάτωθι παραδείγματα:

1. Ο ιδιοκτήτης ενός γραφείου εμβαδού 100 τετραγωνικών μέτρων αριστερά στη Βερανζέρου, στην περιοχή της Πλατείας Κάνιγγος, όπου η τιμή ζώνης είναι 1.600 ευρώ το τετραγωνικό, με περιουσία δηλαδή 160.000 ευρώ, πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ (προ έκπτωσης) 450 ευρώ. Το 2020, ήτοι στη δεύτερη φάση της μείωσης, θα πληρώνει 166 ευρώ λιγότερα, δηλαδή 284 ευρώ. Θα έχει δηλαδή όφελος 36,89%.

2. Έστω ότι κάποιος ιδιοκτήτης διαθέτει χώρο 60 τετραγωνικών στη Δεινοκράτους στο Κολωνάκι που τον νοικιάζει για ιατρείο. Η τιμή ζώνης σήμερα ανέρχεται στην περιοχή σε 2.650 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με περιουσία αξίας 135.000 ευρώ πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 360 ευρώ. Το 2020 θα πληρώνει 169 ευρώ λιγότερα, δηλαδή θα καταβάλει στην εφορία 192 ευρώ. Η ελάφρυνση αυτή δεν είναι αμελητέα, καθώς ισοδυναμεί με μείωση φόρου κατά 46,81%.

3. Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τετραγωνικών μέτρων στην Εθνάρχου Μακαρίου στο Περιστέρι, όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 950 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, κατέχει δηλαδή περιουσία 76.000 ευρώ, πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 232 ευρώ. Το 2020 θα πληρώνει τα μισά, δηλαδή 116. Τα άλλα 116 που ωφελείται σχηματίζουν μια μείωση φόρου κατά 50%.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο