Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Σε ρυθμούς ανάπτυξης επί ενάμισι έτος η οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ρυθμούς ανάπτυξης επί ενάμισι έτος η οικονομία

Ισχυρή παρέμεινε η πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κάτι το οποίο σημαίνει πως υπάρχουν έξι συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ., κινήθηκε ανοδικά η ελληνική οικονομία και το δεύτερο τρίμηνο του έτους καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8% σε ετήσια βάση, ενώ, αν γίνει σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, προκύπτει και πάλι αύξηση της τάξης του 0,2%.

Την ίδια ώρα ιδιαιτέρως θετικό είναι και το γεγονός πως η στατιστική αρχή προχώρησε και σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Με τα νέα στοιχεία διαμορφώνεται σε 2,5% έναντι του 2,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία το ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο εμφανίζει άνοδο 2,15% σε ετήσια βάση, ήτοι βρίσκεται πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί για το έτος. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της κυβέρνησης εκτιμά την ανάπτυξη για το σύνολο του έτους στο 2%, ενώ η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της αναφέρεται σε ποσοτό της τάξης του 1,9%.

Σημαντική ώθηση λαμβάνει το ΑΕΠ κυρίως από τις εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες εμφανίζονται ενισχυμένες σε ποσοστό 12,2% σε ετήσιο επίπεδο, αλλά και από τη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη, η οποία παρουσίασε μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

"Τσιμπάει" η κατανάλωση

Για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς και σε τριμηνιαία μέτρηση καταγράφονται τα εξής:

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή 0,0% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018.

* Αύξηση κατά 3,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,5%.

* Αύξηση κατά 4,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%.

Μεγάλη αύξηση εξαγωγών

Σε ό,τι αφορά την ετήσια μέτρηση σε ετήσια βάση:

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Η ιδιωτική καταγράφει αύξηση 1%, ενώ αντίθετα η δημόσια υποχωρεί κατά 2%.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

* Αύξηση κατά 9,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,2%.

* Αύξηση κατά 4,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,2%.

Υψηλό τριμήνου για τη μεταποίηση

Υψηλό τριμήνου παρουσίασαν τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Τα στοιχεία της έρευνας του Αυγούστου υπέδειξαν περαιτέρω έντονη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα τονίζοντας πως η συνολική ανάπτυξη ενισχύθηκε από την έντονη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ως εκ τούτου ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index - PMI) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 53,9 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 53,5 μονάδες του Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL