Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ικανοποίηση της Κομισιόν για την εκταμίευση των 15 δισ προς την Ελλάδα

«Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της υιοθετώντας ένα σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα χρήματα των προγραμμάτων προς την Ελλάδα δεν προέρχονταν από Ευρωπαίους φορολογούμενους, δήλωσε ο γγ του ESM

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να προχωρήσει στην τελευταία εκταμίευση προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, ύψους 15 δισ., εξέφρασε η εκπρόσωπός της, Μίνα Αντρέεβα.

Η ίδια σημείωσε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι η απόφαση του ESM να εγκρίνει τη τελική δόση προς την Ελλάδα έρχεται σε συνέχεια της συνολικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου, το οποίο αναγνώρισε πως η Ελλάδα «εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της» αναφορικά με την δ' αξιολόγηση, υιοθετώντας ένα «σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων».

Η εκταμίευση αποτελεί ένα «τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου», κατέληξε η Μ.Αντρέεβα.

Παράλληλα, την αισιοδοξία του ότι μετά από 8 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα πιο δυνατή, εξέφρασε ο γγ του ESM, Κάλιν Άνεφ Γιάνσεν.

«Οι Έλληνες έπρεπε να κάνουν πολλά γι' αυτά τα δάνεια. Μειώθηκαν οι συντάξεις τους, οι μισθοί έπεσαν κατά 20%-30%, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι μετά τη «δύσκολη περίοδο, τα πράγματα θα πάνε καλά ξανά. Το είδαμε με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία. Και θα το δούμε και με την Ελλάδα».

Ο γενικός γραμματέας του ESM, ο οποίος εξηγεί ότι εναπλάκη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης, το 2010, διαβεβαίωσε, ότι «ούτε ένα ευρώ από τους φορολογούμενους πήγε στην Ελλάδα από το EFSF και τον ESM».

«Έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Αλλά αυτά τα χρήματα δεν προέρχονται από Ολλανδούς ή Γερμανούς φορολογούμενους. Τα έχουμε αποκτήσει από επενδυτές σε όλο τον κόσμο, από την Ασία, την Αφρική, αλλά και από την Ευρώπη. Έχουμε περισσότερους από 1.500 επενδυτές. Επενδύουν τα χρήματα αυτά με τον ΕSM, ο οποίος τα μεταφέρει στη συνέχεια σε χώρες που δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι λοιπόν αλήθεια ότι ούτε ένα ευρώ φορολογούμενων δεν πήγε στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ισχυρή πολιτική βούληση

Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πλέον πολιτικό. Από τεχνοκρατικής άποψης έχει λυθεί με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών. Τις οποίες, θα πρέπει να...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο