Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Σταθάκης: Αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω

Συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος με τον πρόεδρο του ΤΕΕ - Την ενεργοποίηση νέων δυνατοτήτων και εργαλείων ελέγχου και εποπτείας για την αντιμετώπιση των κακοδαιμονιών του παρελθόντος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος *Από το Σεπτέμβριο, μαζί με την ηλεκτρονική έκδοση αδειών, ανοίγει και το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης * Καταγγελίες ηλεκτρονικά από το 2019

Στην ενεργοποίηση νέων δυνατοτήτων και εργαλείων ελέγχου και εποπτείας που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο του 2017 για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Σε συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός αποφασίστηκε η άμεση υλοποίηση νέων πληροφοριακών συστημάτων, ώστε για πρώτη φορά να υπάρχει η δυνατότητα άμεσων καταγγελιών και ελέγχων για θέματα αυθαίρετης δόμησης.

Στην ουσία γίνονται πράξη σχετικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στον νόμο 4495/2017 του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Ειδικότερα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μαζί με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, “ανοίγει” και το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών τόσο για τη νόμιμη όσο και για την αυθαίρετη δόμηση. Τα πορίσματα των ελεγκτών δόμησης θα υποβάλλονται και στο ΥΠΕΝ για περαιτέρω αξιοποίηση. Το νέο μητρώο αναμένεται να ενεργοποιηθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου και θα αρχίσει να πραγματοποιείται ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων, των νόμων 4178 και 4495, από ελεγκτές δόμησης.

Ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών αρχές 2019

Παράλληλα το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ σχεδιάζουν ήδη, ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση, που θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους. Πρόκειται για νέο εργαλείο που θα είναι ανοιχτό για χρήση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, στο πλαίσιο του οποίου με την καταβολή σχετικού παραβόλου, θα δίνεται η δυνατότητα καταγγελίας αυθαιρεσιών δόμησης σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ συγχρόνως θα αποτελέσει ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο ελέγχου για τα υπό στελέχωση Παρατηρητήρια Δόμησης.

Μέσω αυτού θα δημιουργηθούν και νέες δυνατότητες σχετικά με τον έλεγχο και την εποπτεία του δομημένου περιβάλλοντος, αξιοποιώντας το εμπλουτισμένο μητρώο ελεγκτών δόμησης. Οι ελεγκτές που θα κληρώνονται, μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης, θα προχωρούν, στη συνέχεια, στην εξέταση των υποβληθεισών καταγγελιών. Μετά τη βεβαίωση της αυθαιρεσίας, μέσω του συστήματος θα δρομολογούνται οι διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τη διοικητική επιβολή του σχετικού προστίμου ηλεκτρονικά. Τα στοιχεία θα τροφοδοτούν ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (taxisnet) για αυτόματο καταλογισμό και είσπραξή τους. Μόνο στις περιπτώσεις εντοπισμού αυθαιρεσιών από τους ελεγκτές δόμησης, θα επιστρέφεται το παράβολο στον καταγγέλλοντα μέσω του συστήματος.

Όλες οι ηλεκτρονικές διαδικασίες θα υποστηρίζουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης μέχρι και την υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

"Θέλουμε στο πλευρό μας τον τεχνικό κόσμο"

“Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω και σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να έχουμε στο πλευρό μας τόσο τον τεχνικό όσο και τον πολιτικό κόσμο” δήλωσε ο Γ. Σταθάκης και σημείωσε ότι η ενεργοποίηση των εργαλείων αυτών θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των κακοδαιμονιών του παρελθόντος.

Ανέφερε ότι με την πρόσφατη απόφαση για τις οικοδομικές άδειες όλη η διαδικασία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια κι επανέλαβε ότι από τα μέσα Οκτωβρίου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες, ώστε ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών να αποτελέσει παρελθόν, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση.

ΤΕΕ: Στο πλευρό κάθε κυβέρνησης κατά των αυθαιρέτων

Από την πλευρά του ο Γ. Στασινός τόνισε: “Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε κυβέρνηση που παίρνει μέτρα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Αυτή η παθογένεια δεκαετιών πρέπει να τελειώσει. Έχουμε πλέον τα εργαλεία και το νομικό πλαίσιο. Βούληση και δουλειά χρειάζονται”.

Αναφέρθηκε στις δυνατότητες του ΤΕΕ, την τεχνογνωσία, τα ηλεκτρονικά συστήματα και τους χιλιάδες μηχανικούς - μέλη του “ώστε να μπορούμε γρήγορα και απλά να υλοποιούμε νέες διαδικασίες και εργαλεία για το δομημένο περιβάλλον”.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ισχυρή πολιτική βούληση

Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πλέον πολιτικό. Από τεχνοκρατικής άποψης έχει λυθεί με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών. Τις οποίες, θα πρέπει να...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο