Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Γη, ουρανός, θάλασσα, τα "assets" του ελληνικού αθλητικού τουρισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γη, ουρανός, θάλασσα, τα "assets" του ελληνικού αθλητικού τουρισμού

Δεκατέσσερα χρόνια μετά το οικονομικό φιάσκο των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας οι οποίοι "γονάτισαν" τη χώρα, με το τελικό κόστος στα 16 δισ. ευρώ (άλλο ένα "έγκλημα" για το οποίο ουδείς λογοδότησε) και 21 χρόνια μετά το φαγοπότι του "Αθήνα 1997" (το πανηγύρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού που είχε προϋπολογιστεί 5,18 δισ. δρχ. και τελικά κόστισε 19 δισ. δρχ.), η Ελλάδα δείχνει πλέον ώριμη να αναπτύξει ορθολογικά και σε στέρεες βάσεις τον αθλητικό τουρισμό.

Το ορθολογικόν της προσπάθειας που χαράσσουν υπουργείο Τουρισμού και συναρμόδιοι φορείς τεκμαίρεται πολλαπλώς. Χαρακτηριστικό είναι πως ούτε "φαραωνικά" έργα εξαγγέλλονται, προφανώς και ελλείψει πόρων, ούτε διοργανώσεις "βιτρίνας" (οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν προκηρυχθεί και με χαμηλό κόστος) για λόγους εντυπώσεων ούτε αγώνες αποκλειστικά σε "κορεσμένης" δημοφιλίας προορισμούς.

Το νέο πλαίσιο προώθησης και ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου, με στόχο την προσέλκυση στη χώρα μας επισκεπτών ειδικών ενδιαφερόντων (αθλητών, φιλάθλων, κ.λπ.) όλον τον χρόνο. Ο αθλητικός τουρισμός κρίνεται ότι διαθέτει ευρύτατα περιθώρια ανάπτυξης. Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών λ.χ. θεωρείται πλέον καταξιωμένος θεσμός που προβάλλει τη χώρα, ενώ η Ελλάδα διαθέτει και άλλες δυνατότητες, περισσότερο "ανταγωνιστικές", όπως κλίμα, ηλιοφάνεια, θάλασσα κ.λπ.

Ιστιοπλοΐα, καταδύσεις, σέρφινγκ, είναι μερικές από τις δραστηριότητες όπου η Ελλάδα της θάλασσας μπορεί να μπει γερά στον ανταγωνισμό, ενώ και η ορεινή ενδοχώρα προσφέρεται για μηχανοκίνητο αθλητισμό και ορεινούς αγώνες τρεξίματος.

Στην Πάτρα

Τις νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες και οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες από τον αθλητικό τουρισμό (και τον θεματικό τουρισμό γενικότερα), όπως αύξηση θέσεων εργασίας, επενδύσεις, ανάπτυξη, αναγνωρισιμότητα περιοχής, επεσήμανε στα μέσα της εβδομάδος ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας στο 6ο συνέδριο στην Πάτρα με θέμα "Αναπτυξιακές προοπτικές για τη Δυτική Ελλάδα". Ο γενικός γραμματέας συμμετείχε επίσης σε ειδική ενότητα του συνεδρίου, με κεντρικό θέμα τον αθλητικό τουρισμό. Τόνισε ότι το υπουργείο Τουρισμού ολοκλήρωσε σχέδιο νόμου με το οποίο επιδιώκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνολικό θεσμικό πλαίσιο θεματικού τουρισμού ειδικών μορφών τουρισμού, όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η οργανωμένη ανάπτυξη και προώθηση του αθλητικού τουρισμού αναψυχής. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις επιμέρους κατηγορίες για τον τουρισμό αθλητικών διοργανώσεων, τον τουρισμό ενεργού αναψυχής και περιπέτειας και τον προπονητικό τουρισμό, καθώς και στη δημιουργία μητρώου και χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας.

"Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες 2019" στην Πάτρα

Ο Γ. Τζιάλλας επεσήμανε τις συστηματικές προσπάθειες εξασφάλισης σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων στην Ελλάδα, όπως οι "Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες 2019" που θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα. Τόνισε ότι το υπουργείο υποστηρίζει αθλητικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος διοργανώσεις με στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, την προσέλκυση επισκεπτών ειδικών ενδιαφερόντων που ταξιδεύουν όλο τον χρόνο και την ανάδειξη των μοναδικών ταξιδιωτικών εμπειριών που η χώρα μας προσφέρει. Ενώ αναφέρθηκε και στη σημαντική απήχηση που σημειώνει το νέο τηλεοπτικό βίντεο του ΕΟΤ, προώθησης και προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πρωταγωνιστή τον καταξιωμένο Έλληνα αθλητή του ΝΒΑ Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ακόμη, ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών, ενόψει και των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019, θα συνδιοργανώσει με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής, το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής με Διεθνή Συμμετοχή και τίτλο "Τα αθλητικά γεγονότα ως εργαλεία ανάπτυξης". Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, 16 με 18 Νοεμβρίου, με σκοπό την εμβάθυνση στις θετικές επιδράσεις των αθλητικών γεγονότων στην τοπική κοινωνική και την οικονομική ανάπτυξη. Η διοργάνωση του συνεδρίου έχει ως στόχο:

* Πρώτον, την προβολή των ερευνητικών δραστηριοτήτων και τεχνικών στην οργάνωση και διοίκηση του αθλητισμού και αναψυχής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

* Δεύτερον, την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών αλληλεπίδρασης των συνέδρων, των επιστημόνων και των στελεχών από την αγορά εργασίας.

Το Παγγαίο για "Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού 2019"

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έκανε γνωστό ότι θα αποστείλει υποστηρικτική επιστολή στον αρμόδιο ευρωπαϊκό φορέα ACES που θα συμπεριληφθεί στον φάκελο της υποψηφιότητας του Δήμου Παγγαίου στη διεκδίκηση του τίτλου "Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού 2019". Η Έλενα Κουντουρά έκανε δήλωση αυτή όταν συναντήθηκε με τον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη, οπότε και ανέφερε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της πρώτης ελληνικής πόλης που λαμβάνει μέρος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για πόλεις άνω των 25.000 κατοίκων.

Περιφέρειες και σύλλογοι στην Πρέβεζα

Στο μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα "Αθλητικός τουρισμός στην Πρέβεζα: ευκαιρία και προοπτικές", η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εβδομάδας αθλητισμού που πραγματοποιείται στην Πρέβεζα. Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Σύλλογος Καλαθοσφαίρισης Νικόπολη Πρέβεζας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Στα νησιά

Ένα επιτυχημένο παράδειγμα ορεινών αγώνων, και μάλιστα σε νησί, είχαμε την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στο νησί της Κιμώλου, όπου έλαβε χώρα ο 1ος ορεινός αγώνας τρεξίματος Kimolos Trail, που πλαισιώθηκε από παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και ημερίδα ενημέρωσης αθλητικού και εναλλακτικού τουρισμού. Τη διοργάνωση του αγώνα ανέλαβε η διοργανώτρια αρχή του Cyclades Trail Cup “Αναβαθμίδες”. Συνδιοργανωτής ήταν ο Δήμος Κιμώλου, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή μιας στενότερης συνεργασίας, η οποία συνδέει το Cyclades Trail Cup και το Kimolos Trail με τον θεσμικό φορέα της Κιμώλου και βασίζεται σε κοινές επιδιώξεις, αντιλήψεις, στρατηγικές και πεποιθήσεις πάνω σε μια σειρά ζητημάτων υγείας, αθλητισμού, πολιτισμού, τεχνών και κοινωνίας.

Το 2018, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Cyclades Trail Cup ανέλαβε πρωτοβουλία διοργανώσεων σε εναλλακτικούς προορισμούς, με πρωτότυπες αθλητικές διαδρομές και έντονες πολιτιστικές εμπειρίες, δίνοντας προτεραιότητα στα “μικρά” νησιά των Κυκλάδων (διοργάνωση πρωταθλήματος σε 6 νησιά, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Ίο, Άνδρο, Κύθνο, Τήνο).

Εμφανής είναι η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στις Κυκλάδες. Η Σύρος έχει να επιδείξει επιτυχημένες αθλητικές διοργανώσεις δρομικού αθλητισμού, τριάθλου, μπάσκετ 3on3, συγχρονισμένης κολύμβησης και αγώνων ιστιοπλοΐας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL