Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Αναβαθμίσεις και "καθαρή έξοδο" βλέπει η Morgan Stanley
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναβαθμίσεις και "καθαρή έξοδο" βλέπει η Morgan Stanley

Αισιόδοξη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται η Morgan Stanley, δίνοντας ένα ακόμηθετικό “σήμα” προς πάσα κατεύθυνση για τη διαγραφόμενη πορεία της χώρας μας, το οποίο αποτελεί ακόμη μία “καλή” επισήμανση στις τόσες που έχουν δημοσιοποιηθεί από οίκους αξιολόγησης μετά την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

H έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι πιθανότατα επιτυχημένη, όπως τονίζει η Morgan Stanley σε ανάλυσή της. Όπως υποστηρίζει, η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και η βιωσιμότητα χρέους έχει βελτιωθεί, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους, ενώ δημιουργείται παράθυρο ευκαιρίας για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, τονίζει ότι το μονοπάτι του χρέους δείχνει περισσότερο αβέβαιο.

Η Ελλάδα ακολουθεί τα βήματα των άλλων περιφερειακών χωρών, τονίζει, κάνοντας λόγο για «καθαρή έξοδο» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά στοιχεία για να κάνουν την έξοδο επιτυχημένη, κάποια εκ των οποίων δεν είναι στον έλεγχο της χώρας. Μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις αγορές, για παράδειγμα, εξαιτίας της αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, είναι ένα ρίσκο. Η Morgan Stanley, ωστόσο, υποστηρίζει πως, εκτός εάν υπάρξει έκπληξη σε αυτό το μέτωπο, η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με τρόπο που το σενάριο της εξόδου θα γίνει πραγματικότητα.

Τα βασικά «μαξιλάρια» είναι το μεγάλο ποσό για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά και το γεγονός ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας δείχνει σε καλύτερη κατάσταση, με την εξάρτηση από τον ELA να έχει μειωθεί κατακόρυφα, αν και τα κόκκινα δάνεια παραμένουν υψηλά. Η χαλάρωση των capital controls είναι επίσης θετική εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος, στο ερώτημα αν το χρέος είναι βιώσιμο, σχολιάζει ότι «δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση», αλλά οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις είναι καλές.

Στους βραχυπρόθεσμους καταλύτες περιλαμβάνει την πιθανότητα αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που θα στηρίξει την επενδυτική εμπιστοσύνη. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν θα ενταχθεί η χώρα στο QE. Εκτιμά πως, με δεδομένη την εκτίμηση της Κομισιόν πως το χρέος θα ακολουθήσει καθοδική πορεία, υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε η ΕΚΤ να κάνει αυτό το βήμα.

Αισιοδοξία Ρέγκλινγκ

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt".

«Σήμερα είμαι αισιόδοξος όταν κοιτάζω στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου. Αν η Ελλάδα παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, βλέπω ένα καλό μέλλον για αυτή στην Ευρωζώνη», δήλωσε χθες, ενώ στην ερώτηση τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από τις χώρες που βγήκαν από τα δικά τους προγράμματα, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Σήμερα, οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη".

Εν τω μεταξύ, «η συμφωνία της 21ης Ιουνίου για τη ρύθμιση του χρέους αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη» τονίζει σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, σημειώνοντας ότι «με την επιμήκυνση της αποπληρωμής και την περίοδο χάριτος... παρέχεται στη χώρα, εκτός από μια ελάφρυνση σε όρους καθαράς παρούσας αξίας, μια αναγκαία ασφάλεια στην εξυπηρέτησή του για μια δεκαπενταετία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL