Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Με το "βλέμμα" στη νέα εποχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με το "βλέμμα" στη νέα εποχή

Με το “βλέμμα” στη νέα εποχή για τη χώρα, η οποία δομείται δίχως την ύπαρξη Μνημονίων, συνεχιζόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σε μεγάλο... παζάρι εξελίχθηκε για ακόμα μία φορά το χθεσινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο, που ήταν επικεντρωμένο στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ακόμα κι αν όλες οι πλευρές προσήλθαν με μοναδικό στόχο την επίτευξη συμβιβασμού, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν ολοκληρωθεί οι πιο δύσκολες από τις διαβουλεύσεις που αφορούσαν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το βασικό επίδικο παρέμενε ο χρόνος επιμήκυνσης των δανείων του EFSF, ύψους 131 δισ. ευρώ, η περίοδος χάριτος που θα δινόταν σε αυτά τα δάνεια, αλλά και το ύψος των χρημάτων που θα αυξάνει το κεφαλαιακό “μαξιλάρι”, το οποίο θα αποτελέσει στήριγμα για την Ελλάδα για 20-22 μήνες.

Συγχαρητήρια σε Τσακαλώτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη της συζήτησης για την Ελλάδα στο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός, αν και συνεχάρη θερμά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το έργο της κυβέρνησης, εμφανίστηκε διστακτικός αναφορικά με το ύψος της τελευταίας δόσης και το διάστημα επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF. Είχε προηγηθεί, νωρίτερα, η συνεδρίαση του EuroWorking Group προκειμένου να προετοιμάσει την τελική απόφαση, κατά την οποία, αν και παρέμειναν ανοιχτά τα δύο επίμαχα σημεία, τα μηνύματα ήταν αρκετά θετικά για την Ελλάδα.

Επιμήκυνση και περίοδος χάριτος

Ειδικότερα, το προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup που διέρρευσε χθες έκανε λόγο για περίοδο χάριτος 10 ετών, για επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF μεταξύ 10-15 ετών και για μια τελική δόση - «μαμούθ» που θα μπορούσε να ξεπερνάει τα 20 δισ. έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να καλυφθεί εν μέρει και η πρόωρη αποπληρωμή των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ.

Οι τελευταίες πληροφορίες της “Α” ανέφεραν ότι η επιμήκυνση των δανείων που προαναφέρθηκαν θα είναι τουλάχιστον της τάξης των 10 ετών, όπως και η περίοδος χάριτος, η οποία αναμένεται να είναι 10ετής. Η κατάληξη των ανωτέρω θα καθόριζε και το τελικό ύψος του κεφαλαιακού “μαξιλαριού”.

Επιστροφή κερδών

Στην τελική απόφαση για το χρέος αναμενόταν να περιλαμβάνεται και η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ., τα οποία ενδέχεται να επιστραφούν τμηματικά και συνδεόμενα με κάποιου τύπου προαπαιτούμενα. Οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με ισόποσες ετήσιες δόσεις (περίπου 1,2 δισ.) τον Ιούνιο κάθε έτους ή θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σε δύο εξαμηνιαίες υποδόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα για το ΔΝΤ, αναμενόταν να παραμείνει ως “τεχνικός σύμβουλος”. Από εκεί και πέρα, μέρος του χρέους (11 δισ.) της Ελλάδας προς αυτό θα εξαγοραστεί από τον ESM, με άμεσο αποτέλεσμα να μειωθεί η επιτοκιακή επιβάρυνση για τη χώρα μας πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες. Με τον τρόπο αυτό, το Ταμείο αναμένεται να δημοσιοποιήσει μια θετική για τη χώρα μας ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δίνοντας ένα επίσης θετικό μήνυμα στις αγορές.

Επιπλέον, πέρα από την επικύρωση της ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης, το έγγραφο του EWG αναφερόταν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας που είχε προτείνει η Επιτροπή, τη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία». Σε αυτήν υπενθυμίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται νέα μέτρα αλλά οι δεσμεύσεις της Ελλάδας να συνεχίσει να υλοποιεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ο βασικός λόγος της καθυστέρησης δεν ήταν άλλος από τις αντιστάσεις του Βερολίνου, κυρίως λόγω των ενδοκυβερνητικών διαξιφισμών, απέναντι σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα ανοίξει τον δρόμο στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ομαλότητα και να ανακτήσει την αξιοπιστία της στις αγορές.

Η διακοπή

Η σκλήρυνση της γερμανικής στάσης οδήγησε σε διακοπή της συνεδρίασης στις 7.30 μ.μ. τοπική ώρα, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα πρώτα μεταξύ των άμεσα εμπλεκομένων υπουργών, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Μάλιστα, η προεδρία του Eurogroup αποφάσισε να προχωρήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εμβόλιμα στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης και να επανέλθουν στο ελληνικό ζήτημα στο τέλος, κάτι που έγινε μετά τις 11 τοπική ώρα.

Κρίσιμης σημασίας θα είναι και η κατάληξη σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έως και το 2022, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% του ΑΕΠ και στη συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup αναμενόταν να αποσαφηνιστεί πόσο ακριβώς «πάνω, αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ» θα πρέπει να διαμορφώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2060. Οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος στόχος για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης τίθεται στο 2,6%.

Αποφάσεις για τρία ζητήματα

Συνολικά, το χθεσινό Eurogroup είχε στόχο να λάβει αποφάσεις για τρία αλληλένδετα ζητήματα που άπτονται της επιτυχούς εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης: την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, σε συνέχεια της θετικής εισήγησης των θεσμών για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το κλίμα ήταν εξαρχής θετικό, ενώ οι προσδοκίες για επίτευξη συνολικής συμφωνίας, παρά τις όποιες δυσκολίες, ήταν εμφανείς.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των βασικών «παικτών» καθώς προσέρχονταν στη συνεδρίαση. «Θα φτάσουμε σήμερα σε συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», δήλωνε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο το πρωί, επισημαίνοντας ότι «η σημερινή ημέρα θα σηματοδοτήσει έναν νέο σταθμό για την ελληνική οικονομία».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και ο Γερμανός ομόλογός του Όλαφ Σολτς, σε κοινές τους δηλώσεις πριν την έναρξη της συνεδρίασης, εξέφρασαν επίσης τη βεβαιότητα ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε συνολική λύση για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές, «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ καλή δουλειά», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολύ πιθανό σήμερα να βρεθεί μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και να ξαναβγεί στις αγορές.

Από την πλευρά του, ο Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε, τηρώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, και τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην Ευρωζώνη να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση και να προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στην ίδια γραμμή και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, κάλεσε για ακόμα μία φορά τους εταίρους της Ελλάδας «να κάνουν αυτό που πρέπει», τονίζοντας ότι πρέπει να συμφωνηθεί ένα «πακέτο μέτρων» που θα ελαφρύνει σημαντικά το άχθος του ελληνικού χρέους και θα καθησυχάζει τις αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL