Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Eurogroup: Το τελευταίο των... μνημονιακών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Eurogroup: Το τελευταίο των... μνημονιακών

Το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα αναμένεται να γίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν. Την ελπίδα και την αξιολόγηση που εξέφρασε προχθές η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα, ότι θα οδηγηθεί τώρα σε καλό τέλος, συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπό του Ζανέτ Σβάμπεργκερ, η οποία έκανε επιπλέον λόγο για «επιτυχία», αν λάβει κανείς υπόψη τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας. Στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να καθοριστεί η επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτεί η χώρα μεταμνημονιακά, αλλά και η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης με τη συνεπακόλουθη έγκριση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.

Καμία δέσμευση για νέα μέτρα

Πάντως, επειδή έχει γίνει πολύς λόγος για τη μεταμνημονιακή επιτήρηση, ο μηχανισμός παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως δέσμευση για νέα μέτρα, δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, και σημείωσε χαρακτηριστικά: "Αρκετές εφημερίδες και site έσπευσαν και πάλι να κάνουν λόγο για τέταρτο Μνημόνιο. Το περιεχόμενο, όμως, του κειμένου που δημοσιεύουν τους διαψεύδει κατηγορηματικά και τους γελοιoποιεί. Όποιος το διαβάσει, θα διαπιστώσει και μόνος του ότι δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως δέσμευση για νέα μέτρα".

Παρούσα η αύξηση κατώτατου μισθού

Εντός του κειμένου για τη μεταμνημονιακή επιτήρηση αναμένεται να περιλαμβάνεται η δυνατότητα για αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ θα υπάρχει και πρόβλεψη να συνεχίσει η χώρα μας τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Ακόμη, θα περιλαμβάνεται, και με βάση χθεσινό δημοσίευμα της “Καθημερινής”, άνοιγμα τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 μέχρι τα μέσα του 2020.

Από εκεί και πέρα, το σημερινό Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει τα κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσής του, από αυτά που είχε διευκρινίσει πριν από δύο χρόνια, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “Luxemburg Times”. Την ίδια ώρα, «πιστεύουμε ότι θα υπάρξει στο Eurogroup επωφελής απόφαση για την ελληνική οικονομία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο CNN και υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα διεκδικεί συμφωνία που θα δίνει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Τα σημεία της ελάφρυνσης

Πολύ σημαντικό παράγοντα για το τι μέλλει γενέσθαι θα αποτελέσει το μέγεθος της χρονικής επιμήκυνσης των δανείων ως μία από τις επιμέρους αποφάσεις για το χρέος: Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου Μνημονίου, ύψους 131 δισ. ευρώ από τον EFSF, αναμένεται να είναι κοντά στα 9 έτη. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει μαξιλαράκι ασφαλείας από τους αδιάθετους πόρους του τρίτου προγράμματος, που αναμένεται να κινηθεί στα 15 δισ. ευρώ, ως τελευταία δόση του προγράμματος και επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ., τα οποία ενδέχεται να επιστραφούν τμηματικά και συνδεόμενα με κάποιου τύπου προαπαιτούμενα. Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, το οποίο προαναφέρθηκε, οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με ισόποσες ετήσιες δόσεις (περίπου 1,2 δισ.) τον Ιούνιο κάθε έτους ή θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σε δύο εξαμηνιαίες υποδόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο

Όσον αφορά την επόμενη μέρα για το ΔΝΤ, θα παραμείνει ως “τεχνικός σύμβουλος”. Από εκεί και πέρα, μέρος του χρέους (11 δισ.) της Ελλάδας προς αυτό θα εξαγοραστεί από τον ESM, με άμεσο αποτέλεσμα να μειωθεί η επιτοκιακή επιβάρυνση για τη χώρα μας πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες. Με τον τρόπο αυτό, το Ταμείο αναμένεται να δημοσιοποιήσει μια θετική για τη χώρα μας ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δίνοντας ένα επίσης θετικό μήνυμα στις αγορές.

"Πειστική λύση για τις αγορές"

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για καλή λύση. Όπως τόνισε άλλωστε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «θα είναι απολύτως αξιόπιστη και πειστική για τις αγορές η λύση για το χρέος». Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι «βρισκόμαστε ενόψει μίας ουσιαστικής λύσης, η οποία θα επιδράσει πολλαπλασιαστικά στην ήδη καταγεγραμμένη δυναμική της ελληνικής οικονομίας», και παρατήρησε: «Κοινά αποδεκτό κριτήριο για όλους τους εμπλεκόμενους στις συζητήσεις είναι η λύση να είναι πειστική στις αγορές και να εμπεδώσει το αξιόχρεο της Ελλάδας. Δηλαδή, να αποτελέσει την τελευταία πράξη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, η οποία θα μπορεί με σίγουρα και σταθερά βήματα να οργανώσει την επόμενη μέρα της, ως μια κανονική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα».

Οι στόχοι για τα πλεονάσματα

Κρίσιμης σημασίας θα είναι και το “πού θα κάτσει η μπίλια” στα πρωτογενή πλεονάσματα. Έως και το 2022, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% του ΑΕΠ και στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να αποσαφηνιστεί πόσο ακριβώς «πάνω, αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ» θα πρέπει να διαμορφώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2060. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος στόχος για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης τίθεται στο 2,6%.

Ολοκληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα, εγκρίνεται η δόση

Την ολοκλήρωση και των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης καταγράφει η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες. Ως εκ τούτου ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εκταμίευση ενός πακέτου δόσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες για το χρέος, αλλά και θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός "μαξιλαριού" διαθεσίμων, το ύψος των οποίων θα γίνει γνωστό σήμερα μετά το Eurogroup. Ακόμη εντός του κειμένου καταγράφεται η πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος κατά 1,9% και κατά 2,3% την επόμενη διετία, αλλά και 1,8% το 2022.

Επιπλέον, η Κομισιόν περιγράφει την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόσθετες παροχές, με την προϋπόθεση της ύπαρξης δημοσιονομικού περιθωρίου (περιγράφηκαν άλλωστε επακριβώς στο Μεσοπρόθεσμο).

Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, η Κομισιόν αναφέρει στο κείμενο το πακέτο μέτρων της περιόδου 2019-2020 με συντάξεις και αφορολόγητο. Όσον αφορά τα αντίμετρα, επισημαίνει ότι αναλόγως με την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου θα τεθούν και αυτά σε εφαρμογή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL