Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κοινή βούληση και αισιοδοξία για συμφωνία στο σημερινό Eurogroup
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινή βούληση και αισιοδοξία για συμφωνία στο σημερινό Eurogroup

Επί τη βάσει επιτυχημένης αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει σήμερα όλα τα στοιχεία ώστε να εξασφαλίσει επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Μετά από χρόνια συνεχούς λιτότητας, η χώρα μας μπαίνει σήμερα στο Eurogroup με βασικό στόχο την ελάφρυνση του χρέους. Με βάση την ατζέντα, το Eurogroup θα συνέλθει στις 4.00 Ελλάδας (3.00 ώρα Λουξεμβούργου) και στις 7.30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ecofin.

Η έκθεση των θεσμών σημειώνει ότι όλες «οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» εκπληρώνονται, ενώ καλεί την Ελλάδα «να στηριχθεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και να ενισχύσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί θα διατηρηθούν».

«Μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης, ανάπτυξη και δουλειές επιστρέφουν», τονίζει ανάρτησή του στο twitter η Κομισιόν.

Στην ίδια ανάρτηση σημειώνεται ότι «η χώρα σύντομα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της».

https://twitter.com/ecfin/status/1009808893017456641?ref_src=twsrc^tfw

Περιμένουμε μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο σημερινό  Eurogroup κάνοντας λόγο για εξαιρετικά θετική συγκυρία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δρέψουμε καρπούς μιας πολυετούς δύσκολης προσπάθειας θυσιών από την πλευρά του ελληνικού λαού».

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε χθες ότι το πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας που αναμένεται να συμφωνηθεί αύριο δε θα είναι ένα «καμουφλαρισμένο» πρόγραμμα. «Το λέω κατηγορηματικά: δεν θα υπάρξει μεταμφιεσμένο τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας πως θα ήταν «αναξιοπρεπές» να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός επαλήθευσης των δεσμεύσεών της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Τέλος, στην ερώτηση για το τι είδους ελάφρυνση χρέους είναι πιθανή για την Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Το είδος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους διευκρινίσθηκε από το Eurogroup πριν από δύο χρόνια. Αναφέρθηκε πολύ καθαρά ποια είδη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι πιθανά. Επομένως, γνωρίζουμε ακριβώς το μενού που είναι διαθέσιμο και το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλη ελάφρυνση χρέους στο παρελθόν. Και αυτό ωφελεί ήδη πολύ τον ελληνικό προϋπολογισμό σήμερα. Επομένως, το ερώτημα είναι πόσο περισσότερη χρειάζεται. Σίγουρα όχι «κούρεμα», αλλά πιθανόν κάποια μέτρα για να υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Με αυξημένες προσδοκίες για συμφωνία και ελάφρυνση του χρέους στο σημερινό Eurogroup εμφανίζεται και η πλειονότητα του διεθνούς Τύπου. «Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», "Το δράμα ολοκληρώνεται. Εξυγιασμένη στα μισά του δρόμου η Ελλάδα μπορεί τώρα και πάλι να αυτοκαθοριστεί" είναι μερικοί από τους τίτλους που σχολιάζουν τις επικείμενες αποφάσεις τα μέσα ενημέρωσης.

Συντάκτης: avgi.gr

https://twitter.com/pierremoscovici/status/1009357924551069696?ref_src=twsrc^tfw

Διαβάστε επίσης:

«Βεβαιότητα για συνολική λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup»

Διεθνής Τύπος: Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της

Eurogroup: Το τελευταίο των... μνημονιακών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL