Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
"Κλειδώνουν" όλα την Πέμπτη στο Eurogroup
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κλειδώνουν" όλα την Πέμπτη στο Eurogroup

Στην τελική ευθεία πριν από τη συνολική λύση της 21ης Ιουνίου, η οποία θα συνοδεύσει τη χώρα μας στη μεταμνημονιακή περίοδο, βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές με το κύριο μενού να αφορά τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών με την παρουσία των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη, Έφης Αχτσιόγλου και Δημήτρη Λιάκου. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η πορεία υλοποίησης των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για προαπαιτούμενα «τεχνικού χαρακτήρα», όπως αλλαγές διοικήσεων σε ΔΕΚΟ, η μετεγκατάσταση υπηρεσιών από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και η μεταφορά στο ΤΧΣ των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής, τα οποία δεν αναμένεται να εμποδίσουν την υποβολή από τους θεσμούς της έκθεσης συμμόρφωσης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η δόση αναμένεται να είναι 10 - 12 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για το «μαξιλάρι ασφαλείας» μετά το πρόγραμμα.

Το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης

Μέχρι σήμερα το βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.

Την Πέμπτη το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο θα είναι προπαρασκευαστικό και αναμένεται να δώσει το “πράσινο φως” για ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup.

Το πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων και τα πιθανά μέτρα για το χρέος είναι οι βασικές αποφάσεις που καλείται να πάρει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μάριο Σεντένο.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που ανάρτησε χθες στο Τwitter o πρόεδρος του Συμβουλίου M. Σεντένο, το ελληνικό ζήτημα είναι το πρώτο σημείο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα στην ημερήσια διάταξη αναφέρονται τα εξής:

«Το Εurogroup θα αξιολογήσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που συνδέονται με την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Η αξιολόγηση θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών να πάρουν αποφάσεις για όλες εκείνες τις παραμέτρους που είναι αναγκαίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο", ενώ προστίθεται σε άλλο σημείο: "Τo Eurogroup έχει παρουσιάσει έναν κατάλογο με τα μέτρα για το χρέος στη δήλωση του Ιουνίου του 2017. Το πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου του 2018».

ΔΝΤ και σενάρια ελάφρυνσης

Στη συνέχεια, στην ημερήσια διάταξη αναφέρεται ότι «το Εurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης του άρθρου IV που θα παρουσιάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ευρωζώνη. Λίγο πιο μετά το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την τελική του έκθεση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως "τεχνικού συμβούλου", με παράλληλη εξαγορά του μεγαλύτερου μέρους του χρέους (10,4 δισ.) της Ελλάδας προς το Ταμείο από τον ESM. Η συγκεκριμένη ενέργεια θα λύσει και τα "χέρια" του Ταμείου, καθώς το Δ.Σ. του θα έχει μεγαλύτερη... ευχέρεια να αποφανθεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Από εκεί και πέρα, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να δοθεί μια τέτοια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για τα δάνεια του EFSF, τα οποία φτάνουν τα 131 δισ., που να ικανοποιεί και τις αγορές. Η Γερμανία φερόταν να επιμένει σε επιμήκυνση έως πέντε χρόνων (πρότεινε τρία αρχικά), ενώ από τις άλλες πλευρές ασκούνταν πιέσεις για δεκαετή επιμήκυνση, κάτι το οποίο, αν επιτευχθεί, συνεπάγεται πως θα είναι θετικό νέο.

Επίσης την 21η Ιουνίου θα αποφασιστεί η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM που φτάνουν τα 27,4 δισ. ευρώ. Ένα μέρος τους αναμένεται να οδεύσει για το «χτίσιμο» του «μαξιλαριού» των 19 δισ. ευρώ.

Ζήτημα τίθεται με την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs, που υπολογίζονται περί τα 4 δισ. ευρώ (από τα 12 δισ. συνολικά), τα οποία θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, υπό τον όρο ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Ενδέχεται μόνο σε αυτό το τμήμα του χρέους να υπάρξουν προαπαιτούμενα.

"Welt": Οι Γερμανοί στηρίζουν την ελάφρυνση

«Ο Τσίπρας και ο (γερμανικός) κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζονται στο θέμα του χρέους από ένα μέρος τουλάχιστον της (γερμανικής) αντιπολίτευσης» γράφει η "Welt". Σύμφωνα με τη γερμανική συντηρητική εφημερίδα, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του κόμματος των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ δήλωσε: «O Τσίπρας ζητάει μόνο ό,τι έχουν ήδη υποσχεθεί στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης και αυτό που διεκδικεί το ΔΝΤ εδώ και καιρό. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από θεμιτό. Οικονομικά λογικό είναι ούτως ή άλλως».

Κατά τη "Welt" «ακόμη και οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν είναι εντελώς αντίθετοι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αφού, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός τους Μίχαελ Τόιρερ, «η Ελλάδα λαμβάνει ήδη οικονομική υποστήριξη λόγω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων βοήθειας. Είναι πιθανόν να παραταθούν ακόμα περισσότερο οι περίοδοι πίστωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL