Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Καμία νέα δέσμευση στη μεταμνημονιακή περίοδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμία νέα δέσμευση στη μεταμνημονιακή περίοδο

Καμία νέα δέσμευση δεν θα προκύψει για την Ελλάδα από την τελική απόφαση της 21ης Ιουνίου για τη μεταμνημονιακή περίοδο, όπως ξεκαθάρισαν χθες τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο, δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, και η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και στο «ευρωπαϊκό εξάμηνο» με την υποβολή αναφορών στην Κομισιόν για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Καμία σχέση με Μνημόνιο δεν θα έχει η μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Κλ. Ρέγκλινγκ, απαντώντας σε ερώτηση της “Α”.

Αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας

Σε σχέση με τα επόμενα χρόνια, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι με την ενίσχυση της ανάπτυξης θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Σε ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει μόνη ή σε συνεργασία με τους θεσμούς, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι είναι κάπως περίπλοκο το θέμα, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι κατ’ αρχάς θα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά θα υπάρχει μια συζήτηση σε σχέση με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας του τρόπου αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα από τον επόμενο Οκτώβριο επιστρέφει στην κανονικότητα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», καθώς θα πρέπει να υποβάλει έως τις 15 του μήνα, όπως όλα τα κράτη - μέλη, το προσχέδιο του προϋπολογισμού της. Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών, αναδεικνύοντας τις διατυπώσεις του Β. Ντομπρόβσκις αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» επαναλαμβάνοντας αυτό που έχει πει πολλές φορές, ότι την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα δεν θα συζητάμε πλέον με τους θεσμούς πώς θα φτάσουμε στους στόχους, αλλά αν αυτοί επιτυγχάνονται. «Το πώς θα ξοδέψουμε το υπερπλεόνασμα είναι, κυρίως, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Έρχονται τα αντίμετρα

Ακόμη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτώμενος για την ισχύ των αντίμετρων, τόνισε πως "ισχύουν όσα έχω πει στη νιοστή, με το ν να τείνει στο άπειρο", προσθέτοντας ότι η συζήτηση για την εφαρμογή τους θα γίνει τον Οκτώβριο με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί κατά την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Μετά, πρόσθεσε, θα κληθούν όλες οι δυνάμεις σε μια συζήτηση για την κατανομή του δημοσιονομικού χώρου (μείωση φορολογίας, κοινωνικές δαπάνες) για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, ερωτηθείς ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εάν θα ισχύσει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, απάντησε ότι «επί αυτού του θέματος θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει κάτι νέο πέραν των αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί». Να σημειωθεί ότι δεν ήταν κατηγορηματικός, όπως άλλες φορές...

Ο Β. Ντομπρόβσκις προανήγγειλε μιας μακράς διάρκειας συζήτηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, λέγοντας ότι η τελευταία δόση θα είναι σημαντικού ύψους (ο Κλ. Ρέγκλινγκ την προσδιόρισε στα 10-12 δισ.), ώστε να διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Ειδικά για το χρέος, αναφέρθηκε στις ήδη γνωστές πρωτοβουλίες από τα ευρωπαϊκά όργανα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια "αξιόπιστη λύση".

Κανένα "πισωγύρισμα"

Αναφορικά με τη συζήτηση για το αν ανησυχούν για "πισωγύρισμα", ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι έχει λάβει δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για τη συνέχισή τους οι οποίες έρχονται να απαντήσουν σε ορισμένες ανησυχίες από αγορές και εθνικά κοινοβούλια για ενδεχόμενη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, σε σχέση με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (γνωστή ως Υπερταμείο), τόσο ο Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφεραν ότι οι πρόσφατες ρυθμίσεις αφορούν «εγγυήσεις» και όχι «ενέχυρο» ή «υποθήκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL